Saudades de minha terra

Aan tafel in de Portugese regio

Een kookboekje met een persoonlijk verhaal. Zoete herinneringen aan Portugal, waar ik in 1968 met mijn vader en zus naar toe verhuisde. Ik leerde er niet alleen het land, maar ook de Portugese keuken kennen. Puur en rijk door eenvoud. 

Mijn vader kon geweldig koken. Er waren altijd Portugese vrienden rond de tafel. Van hen leerde hij de beste lokale gerechten. Mijn vader was een groot wijnliefhebber. Samen crosten we Portugal door op zoek naar de mooiste wijnen. Mijn liefde voor de Portugese wijn vond zijn oorsprong daar. 

Al vrij snel ging ik terug naar Nederland. Mijn vader en zus bleven daar. Ik heb nog steeds een stukje Portugal in mijn hart. Mijn zus en Portugese zwager wonen in Lissabon. Zij hebben -samen met familie- een boerderij in de Alentejo. Ik kom er vaak. Ook omdat ik Portugese wijn importeer.

In dit kookboekje combineer ik het ‘culinaire erfgoed’ onder de Portugese gerechten met bijpassende wijnen uit de regio van bijzondere wijnmakers. De recepten zijn niet ingewikkeld. Het kost alleen een beetje tijd en geduld.

Joke Scholtens

Het kookboekje (82 blz) kost 15 euro en is hier te bestellen via Joke.

Verslag proeverijen NWG Maastricht 2021

2021 zit er weer bijna op. NWG Maastricht, opgericht in juni 2021, heeft een fantastische start gekend. Dit mede dankzij onze enthousiaste leden. Drie proeverijen hebben we inmiddels georganiseerd. Onder de bezielende leiding van onze wijnmeester zijn voorbij gekomen: Loire Wit, Rhône Zuid en Spanje Rood m.u.v. Rioja. De proeverijen hebben we steeds afgesloten met bijpassende hapjes. In onze digitale Algemene Ledenvergadering hebben we een mooie oogst aan ideeën bij onze leden kunnen ophalen. 2022 here we come!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Terugblik

Ik weet het nog goed: wij vierden op 19 juni de voorjaarsdag NWG 2010 bij de afdeling Nijmegen in een onbestemd gebouw aan de Waal.

Er was landelijk sprake geweest van bestuurlijke perikelen waarover ik nu geen oude koeien uit de Waal zal tillen. Dit cumuleerde in de weken voorafgaand in de vraag of ik de nieuwe voorzitter wilde worden. Na wat geruststellende antwoorden over nieuwe collega bestuurders en over hoofdpunten van nieuw beleid, stemde ik toe. De besluitvorming verliep in een wolk van opluchting.

Het waren zeker in het begin bestuurlijk gesproken zware jaren. Weliswaar steeg het imago van wijn in Nederland naar record hoogten, maar de onwaarschijnlijk gestegen welvaart resulteerde ook in een ongekende verwendheid. Wijn was aantrekkelijk maar kon op iedere hoek van de straat vaak gratis genoten worden. En het verenigingsleven kreeg harde klappen door zijn truttig geworden imago en de harde carrière-eisen die aan jonge mensen met jonge gezinnen werden gesteld. Vergrijzing en ontvolking moest met nieuwe beleidsplannen worden tegemoet getreden en dat viel niet mee. Veel afdelingen (Amsterdam, Rotterdam, Maastricht, Den Haag) gaven de pijp aan Maarten of hadden dat reeds gedaan. Ook de telkens weer oplaaiende discussies over geld en de toegevoegde waarde van het landelijk niveau waren niet altijd motiverend.

“Terugblik” verder lezen

Even voorstellen

Liefhebbers van een goed glas wijn,

Zo startte mijn grootvader vroeger zijn brieven als hij na een wijnreis weer een goede aanbieding kon doen. Die opening heeft mij als kind al enorm geïntrigeerd. Zo heeft wijn mijn leven lang een rol gespeeld. Ik ben er mee opgegroeid en het heeft altijd mijn interesse gehad.

Met die interesse ben ik lid geworden van Wijngilde Amsterdam toen deze enkele jaren geleden werd opgericht. Amsterdam ontwikkelde zich tot een club waar serieus geproefd werd, maar waar gezelligheid ook een belangrijke rol speelt. In mijn ogen een hele belangrijke combinatie van factoren.

Na mijn hotelschool opleiding heb ik enkele jaren in de horeca gewerkt, om vervolgens in de horeca automatisering terecht te komen. Later, bij een horeca groothandel, ben ik met wijn gaan werken doordat ik in het wijn inkoop team kwam. Het leidde tot de baan die ik nu heb, waarbij de wijn een hobby is gebleven.

Ik ben 53 jaar en ben 30 jaar getrouwd met Christa. Wij hebben 2 jongens gekregen, die inmiddels samen wonen. Ik ben ondernemend en startte bijna 10 jaar geleden mijn eigen wijn handel. Een uit de hand gelopen hobby dus. Daarnaast ben ik actief lid van een zelf opgerichte Lionsclub in Amsterdam, waar wij ons inzetten voor goede doelen en mensen die het minder goed hebben dan wij.

“Even voorstellen” verder lezen

Een bord Hongaarse geschiedenis

Het lekkerste is natuurlijk om de goulash in een bogråc of heksenketel te maken… Belangrijkste is dat je geduld hebt bij het maken van de goulash waardoor alle smaken met elkaar versmelten.

Goulash geniet wereldfaam als dé Hongaarse specialiteit. De naam is zo bekend dat zelfs een term als “goulashcommunisme” over de gehele wereld in de geschiedenisboekjes vermeld wordt. Iedereen weet vrijwel meteen dat hiermee Hongarije wordt bedoeld. Het woord gulyás betekende oorspronkelijk alleen “runderherder” en het woord gulyáshús betekende letterlijk “goulashvlees”, naar het gerecht dat door de herders werd bereid. Tegenwoordig zijn deze betekenissen samengesmolten en betekent gulyás zowel “runderherder” als “goulashsoep”. Buiten Hongarije wordt goulash vaak als een stoofgerecht gepresenteerd, deze variant heet in Hongarije ‘pörkölt’.

“Een bord Hongaarse geschiedenis” verder lezen

Alto Adige & Trentino

ALTO ADIGE & TRENTINO – EEN PRACHTIG GEBIED VOOR EEN WIJNREIS

Sinds 2005 maak ik vrijwel jaarlijks (met oud-farmaciestudiegenoten) een wijnreis – en deze keer stond – uitgesteld door Corona – Alto Adige op het programma. Een wijngebied dat zich uitstrekt over zo’n 90 km, 5400 hectare wijngaard, ingedeeld in 7 wijnzones,met een grote variëteit aan terroirs. Bovendien landschappelijk ook zeer fraai.

Ter voorbereiding hadden we in mei al een inspirerende on-line proeverij gedaan met de wijnen van Foradori – o.l.v. Theo Zierock, de zoon van Elisabetta Foradori. Zij was (en is) een grote pionier op het gebied van biodiversiteit, en volledig biodynamische wijnproductie.

In plaats van alleen de bekende namen te bezoeken, hadden wij Theo gevraagd voor interessante wijndomeinen.  En aldus geschiedde. Als rode draad, alle zeer gepassioneerde, voornamelijk biodynamisch werkende producenten – met soms opvallend kleine productie. Op volgorde van onze bezoeken.

Cantina Martinelli – een heel oud familiebedrijf, en sinds kort weer actief: zo’n 15.000 flessen/jaar: gelegen onderaan een indrukwekkende rots, waar een fraaie serie Lagrein & Teroldego Rotaliano geproefd werd. Gekenmerkt door o.a. kersen, bessen, kruidige tonen van de houtopvoeding, mooie zuren.

“Alto Adige & Trentino” verder lezen

Lustrumfeest zaterdag 23 april. Aanmelden kan nog!

In 2021 bestond het Nederlands Wijngilde 40 jaar. Dat zouden we in november vieren. Het lustrum is wegens coronamaatregelen verplaatst naar zaterdag 23 april 2022. Dat het niet doorging was een nadeel.
Het voordeel is dat je je nu nog kunt aanmelden bij Joke.
Heb je je al ingeschreven voor november, dan sta je automatisch ingeschreven voor 23 april 2022.

Het programma in De Observant in Amersfoort ziet er vanaf 12:30 uur als volgt uit:
Lunch
Masterclass met als thema: Savoie, eigenzinnig rood en stijlvol wit
Masterclass met als thema: Italiaanse klassiekers, klaar voor de toekomst
Of in omgekeerde volgorde, gegeven door Fred Nijhuis en Gies Stolze.
Intermezzo, stadswandeling met gids of bezoek aan Mondriaan Museum (individueel met museumjaarkaart)
Aperitief
Walking dinner tot 21:30 uur

“Lustrumfeest zaterdag 23 april. Aanmelden kan nog!” verder lezen

Webtip van de maand

Tannine raadt je deze keer aan eens door www.wine365.com te bladeren.
Je vindt vast artikelen van je gading, zoals:

Domaine Zind-Humbrecht Riesling Roche Calcaire

Alsace, France is famous for its crazy-quilt soils, a diversity made from geologic movement and formations taking place over eons. This means producers can grow one grape in a plot and move to the next patch for totally different results, even if it’s just a stone’s throw away. Domaine Zind-Humbrecht is renowned for its diverse expressions of Alsace terroir, and their Roche, or “rock,” labels showcase distinct soils. Roche Calcaire = Limestone Rock, from the foothills of the Vosges Mountain range. Younger soils tend to have more limestone in them and make wines with firm acidity and good structure (and a great value!).
Meer lezen

Poll van de maand

Uit de poll van Tannine 8 zijn een aantal tips gekomen om aandacht aan te besteden:
– robotica
– PiWi’s
– klimaatverandering
– wijnwetgeving
– biodynamisch (demeter)
– druivenrassen
– wijnstreken
– wijnproductie
– nieuwe ontwikkelingen
De redactie gaat hier mee aan de slag.

De nieuwe Poll:
Dry January is een Engels initiatief om een maand de alcohol te laten staan.
Wij zijn benieuwd of onze leden dit initiatief volgen en welke 0% producten zij geprobeerd hebben.
Doe mee aan de poll en klik hier.
De uitslag lezen jullie in de volgende Tannine.

Een deel van het 0.0 schap bij AH

Colofon

Tannine 9 van januari 2022 is een uitgave van het Nederlands Wijngilde.
De Tannine verschijnt 6x per jaar.
Redactie: Harry Dekker, Joke Scholtens, Marijke Kop en Wim Schepman.
Aan deze 9e editie werkten verder mee Ronald van den Heuvel (oud-voorzitter), Steven van der Linde (Wijngilde Amsterdam), Attilla Szunomár en Gies Stolze (Landelijk NWG-Wijnmeester).

Tannine 10 verschijnt begin maart.
Tips over te interviewen personen, interessante websites etc. zijn van harte welkom via de redactie.