Saudades de minha terra

Aan tafel in de Portugese regio

Een kookboekje met een persoonlijk verhaal. Zoete herinneringen aan Portugal, waar ik in 1968 met mijn vader en zus naar toe verhuisde. Ik leerde er niet alleen het land, maar ook de Portugese keuken kennen. Puur en rijk door eenvoud. 

Mijn vader kon geweldig koken. Er waren altijd Portugese vrienden rond de tafel. Van hen leerde hij de beste lokale gerechten. Mijn vader was een groot wijnliefhebber. Samen crosten we Portugal door op zoek naar de mooiste wijnen. Mijn liefde voor de Portugese wijn vond zijn oorsprong daar. 

Al vrij snel ging ik terug naar Nederland. Mijn vader en zus bleven daar. Ik heb nog steeds een stukje Portugal in mijn hart. Mijn zus en Portugese zwager wonen in Lissabon. Zij hebben -samen met familie- een boerderij in de Alentejo. Ik kom er vaak. Ook omdat ik Portugese wijn importeer.

In dit kookboekje combineer ik het ‘culinaire erfgoed’ onder de Portugese gerechten met bijpassende wijnen uit de regio van bijzondere wijnmakers. De recepten zijn niet ingewikkeld. Het kost alleen een beetje tijd en geduld.

Joke Scholtens

Het kookboekje (82 blz) kost 15 euro en is hier te bestellen via Joke.