Alto Adige & Trentino

ALTO ADIGE & TRENTINO – EEN PRACHTIG GEBIED VOOR EEN WIJNREIS

Sinds 2005 maak ik vrijwel jaarlijks (met oud-farmaciestudiegenoten) een wijnreis – en deze keer stond – uitgesteld door Corona – Alto Adige op het programma. Een wijngebied dat zich uitstrekt over zo’n 90 km, 5400 hectare wijngaard, ingedeeld in 7 wijnzones,met een grote variëteit aan terroirs. Bovendien landschappelijk ook zeer fraai.

Ter voorbereiding hadden we in mei al een inspirerende on-line proeverij gedaan met de wijnen van Foradori – o.l.v. Theo Zierock, de zoon van Elisabetta Foradori. Zij was (en is) een grote pionier op het gebied van biodiversiteit, en volledig biodynamische wijnproductie.

In plaats van alleen de bekende namen te bezoeken, hadden wij Theo gevraagd voor interessante wijndomeinen.  En aldus geschiedde. Als rode draad, alle zeer gepassioneerde, voornamelijk biodynamisch werkende producenten – met soms opvallend kleine productie. Op volgorde van onze bezoeken.

Cantina Martinelli – een heel oud familiebedrijf, en sinds kort weer actief: zo’n 15.000 flessen/jaar: gelegen onderaan een indrukwekkende rots, waar een fraaie serie Lagrein & Teroldego Rotaliano geproefd werd. Gekenmerkt door o.a. kersen, bessen, kruidige tonen van de houtopvoeding, mooie zuren.

Foradori: wat een fraai bedrijf, zo’n 160.000 flessen/jaar – waar na een rondleiding o.l.v. de druk pratende Theo door de wijngaarden & kelders, de hele serie aan indrukwekkende wijnen geproefd werd: Manzoni Bianco, Nosiola, Pinot Grigio, & Teroldego. Zij voeden een deel van de wijnen ook op amforen (nog bekend van de voorlaatste reis naar Georgië) op.

Pranzegg vanwege de oogsttijd ontvangen zij eigenlijk niet, maar omdat wij zo’n interessante groep zijn, maken ze speciaal op zaterdagochtend tijd voor ons. Een 2-mens bedrijf, waar nog alles met de hand gedaan wordt – op o.a. de steile hellingen rond Bolzano. 25.000 flessen/jaar. O.a. Gewüztraminer, Schiava, Lagrein: in de kelders proeven we bovendien de borrelende wijnen van het vat. Hmmmm!

Aloïs Lageder: hoewel een “grote naam”- mochten we deze echt niet missen. Prachtig gelegen aan de wijnroute, wijngaarden alom met de oudste stokken meer dan een eeuw oud. Enorm fraai domein, met ook een prachtige proeverij van hoofdzakelijk klassieke rassen.  Natuurlijk maakten de “masterpieces” de meeste indruk, afkomstig van de beste terroirs zoals COR (cabernet sauvignon). Löwengang (Chardonnay), die ook uitstekend ouderen! En ook de “marketing” & “ïnnovatie” deugen hier! En, een heerlijke lunchplek!

Ansitz Dornach Patrick Uccelli presenteerde vol passie zijn wijnen – waarbij de wijn “genummerd” is, met wijn “1” geprocudeerd in 2019… Inmiddels proeven wij o.a. 11, 20, 21, 12,13, 19,16… je moet het maar verzinnen. De locatie is ook hier schitterend.

Tot slot, een prachtig wijngebied, met veel zeer gepassioneerde jonge wijnmakers, met niet te versmaden wijnen, origineel, en ook modern. Trouwens, ook gastronomisch een heerlijke omgeving. En, bovendien, vrijwel overal wordt er uit Zalto glazen geproefd – hetgeen de wijnbeleving nog mooier maakt. De moeite van het terugkomen waard!