NWG Maastricht Verslag Proeverij Toscane

Onze eerste proeverij met een gastspreker. Onder leiding van Dolf van Rooijen, vinoloog én eigenaar van een wijngaard in Limburg, maar – niet te vergeten – ook enthousiast liefhebber en kenner van italiaanse wijnen, hebben we een aantal mooie wijnen mogen proeven en vergelijken. Proeven we het verschil tussen een Chianti Classico, een Chianti Classico Riserva en een Chianti Classico Gran Selezione? Zeker te weten! De verschillen in complexiteit zijn aanmerkelijk, zo ook (helaas) de prijsverschillen. Wat vinden we van de ‘Super Tuscan’ en de Vino Nobile de Montepulciano? En tot slot (niet de volgorde van de proeverij) mochten we ons uitspreken over de Vernaccia van onze voorkeur. We eindigden met een bijpassend hapje en een mystery wine. Over die laatste kan ik natuurlijk niets vertellen.

Vernaccia

Vernaccia di San Gimignano Bianco, Panizzi, 2020

Vernaccia di San Gimignano Riserva, Panizzi, 2016

Evoè Bianco, Panizzi, 2016

Chianti  

San Jacopo Chianti Classico,Vicchiomaggio, 2019

Agostino Petri Chianti Classico Riserva, Vicchiomaggio, 2018

Agostino Petri Chianti Classico Gran Selezione, Vicchiomaggio, 2017

SuperTuscan

Eneo Toscana IGT Montepeloso 2018

Vino Nobile de Montepulciano

Vino Nobile di Montepulciano, Poliziano, Asinone 2017