Marijkes geheel eigen kijk op wijn

Vreemde eend 

De wijnboeren in de Bourgogne hoeven de druivensoorten nooit op hun etiket te zetten. Immers wit is gemaakt van chardonnay en rood van pinot noir. Toch? 

Nee niet altijd! Zo is er bijvoorbeeld een klein dorp in de noordelijke Bourgogne – onder de rook van Auxerre – luisterend naar de naam Saint Bris-le-Vineux alwaar de plaatselijke AOP nu eens niet gemaakt wordt van chardonnay, maar van sauvignon blanc. De druif die we o.a. kennen uit de Loire en vooral ook Nieuw Zeeland. Zowaar une exception! Ze zijn er trots op. Voor de zekerheid wordt bij de uitzondering de druivensoort wel op het etiket gezet. Denk ook aan andere uitzonderingen in de Bourgogne, zoals ‘passetoutgrain’ en ‘aligoté’. Maar daar waar wijnen van laatstgenoemde soorten mij niet bijster kunnen bekoren, maak ik een uitzondering voor de sauvignon blanc uit Saint Bris.  

En omdat manlief mijn voorliefde voor uitzonderingen kent, kreeg ik onlangs een Saint Bris in het glas. Deze wijn van het Domaine Gérard Persenot (2018) is absoluut een mooi exemplaar. Een prachtige sauvignon blanc uit de Oude Wereld: ingetogen, mineralig en met frisse aroma’s van o.a. appel en citrus. Zoveel delicater dan zijn nichtjes uit de Nieuwe Wereld en nog ingetogener, iets hoger in de zuren en aardser dan zijn zusjes uit de Loire. Sancerre ligt overigens niet eens zo ver weg, maar een kleine 100 km.  

Één druif…zoveel verschillen. Je weet het, maar het blijft je verbazen.