In memoriam Wilhelm Sitzius

In memoriam

Wilhelm Sitzius * 20-05-54 ⴕ 14-01-22
Toen we in 1978 voor het eerst het erf opreden bij Wilhelm Sitzius in Langenlonsheim, konden we niet vermoeden dat dit bezoek een zwaar stempel zou drukken op onze vrijetijdsbesteding in het algemeen en onze houding tegenover wijn in het bijzonder. Ongehuwd samenwonend (toen nog een schande) waren wij op vakantie in het gebied van Lauter en Glan. Het dorpje Wolfstein had wel een wijnberg (en 2 burchten), maar volgens de autochtonen werd er slechts “Diabetiker Wein” gemaakt.


Ik had wel iets met wijn, maar allemaal nog erg prematuur. Als student was Curio Cave mijn wijnhandel van (financiële) keuze. De voornaamste bron van kwaliteitswijnen kwam via mijn moeder. Die had er niets mee, maar kreeg wel geregeld Duitse wijnen van hoog niveau via een kennis met een goede functie bij de Hoogovens (nu Tata). Deze kennis hield van lekker eten en goede wijn. Hij had nog een hobby, hij verzamelde etiketten van door hem gedronken wijnen en maakte notities daarbij. Een avondje proeven bij deze huisvriend heeft een vonkje doen overslaan. Daarmee was ik wel een vreemde eend in de bijt thuis.
Immers er kwam alleen bier en jenever op tafel en in heel vroeger dagen voor de dames (naast de fles Zwarte Kip) een fles Samos (zoete wijn). Vanaf die avond was wijn drinken niet meer gewoon slikken, maar proeven en schrijven. Gestaag groeide het aantal etiketten met onbeholpen proefteksten. Mijn etiketten verzameling behelst niet alleen de waardering van de wijn, maar ook worden (tot heden) belangrijke dingen van de dag van drinken vastgelegd. Met wat zoeken kan ik bijvoorbeeld terugvinden welke wijn gedronken is toen de muur viel.

“In memoriam Wilhelm Sitzius” verder lezen

NWG Maastricht Verslag Proeverij Wijnen van Pierre Ache

Een proeverij met biologische, bio-dynamische en natuurwijnen met als thema “Avontuurlijke natuurlijke ontwikkelingen in de wijnwereld”. En avontuurlijk was het!

Peter Hekers van Pierre Ache Wijnen zorgde voor de wijnen (uit eigen assortiment) en de presentatie.

We proefden 9 wijnen en werden daarmee ‘ingewijd’ in de wereld van bio-(dynamische) en natuurwijnen. De deelnemers aan deze proeverij toonden enige scepsis, maar waren nieuwsgierig genoeg om objectief te proeven en te oordelen. Het zorgde voor een plezierige interactie en dynamiek. Kortom: geslaagd, met dank aan Peter!!

Wijn 1

Een mousserende wijn uit België. Wijndomein Optimbulles (Borgloon). Cuvée Trilogie. Non vintage. Trilogie geeft al aan dat er 3 (klassieke) druivensoorten zijn gebruikt: chardonnay, pinot noir en pinot meunier. Gemaakt volgens de “methode traditionelle”. Brut nature (dus geen dosage). Kleur: lichtgeel. Mooie mousse, beetje brioche, gist, appel, citrus. Zuurgehalte gemiddeld +. Alcohol gemiddeld (12,5%). Biologisch en natuurlijk gemaakt. Nu drinken.

Wijn 2

Een monocépage uit België. Maar dan een Muscat 2019 van Domein Pietershof (Voeren). Deze muscat wordt alleen in goede jaren als monocépage gemaakt. Een lichtgele kleur. Stuivende, druivige, aroma’s waarin ook tonen van gele appel en grapefruit te ontdekken zijn. Mooi droog. Bittertje. Kruidig. Nu drinken.

Wijn 3

Uit Bugey in Frankrijk. Les Côtes 2020 van Domaine Yves Duport. Monocépage chardonnay. Enigszins a-typisch. Iets geoxideerd. Zeer weinig sulfiet (niets toegevoegd). Bio-dynamisch. Zuurgehalte gemiddeld. Alcoholgehalte gemiddeld+. Kleur lichtgeel. Aroma’s: grapefruit, appel. Geen malo. Geen hout. Bittertje. Mooie, droge wijn met lichtzoete aanzet. Nu drinken.

Wijn 4

Witte Saumur. Monocépage chenin blanc. Guichardière 2019 van Domaine Regnier-David. Bio-dynamisch. Gerijpt op oude barriques. Kleur lichtgeel. Aroma’s van geel (steen-)fruit, citrus, appel, kruidig. Prachtige wijn, krachtig, complex. Zuurgehalte gemiddeld+. Alcohol gemiddeld+ (13,5%). Nog jong, zeker 3-4 jaar op te slaan.

Wijn 5

Een zgn. Oranje-wine! Bio, natuurlijk, zonder toegevoegd sulfiet. Schudden voor gebruik! Elzas, monocépage sylvaner (v.v.), Domaine Ansen, Lieu-dit Lerchensand 2020. Oranjekleur van 6 dagen schilweking. Gemaakt als een rode wijn. Wijkt volledig af van ieders ‘referentiekader’. You love it, or you hate it ?. Kleur: oranje. Aroma’s van thee, nectarine en sinaasappelschil (zeste). Strak droog. Tannine (pitjes, schilletjes). Alcoholgehalte hoog (14). Max 1 à 2 jaar bewaren.

Wijn 6

Een rode wijn van Foradori. Monocépage teroldego. IGT Dolomiti. Sgarzon 2020. Bio-dynamisch. Zonder toegevoegd sulfiet. Gerijpt op amfora (tinajas). Kleur granaatrood. Aroma’s: iets stal, kers en bes (rood en zwart fruit), chocolade. Aciditeit gemiddeld +. Alcoholgehalte gemiddeld – (12,5%). Nu drinken = karaferen. Nog 2 à 3 jaar laten liggen.

Wijn 7

Een Italiaanse rode wijn. DOC Colli Piacentini (Emilia-Romagna). Monocépage barbera. Carabas 2018 van Luretta. Bio. Robijnrode kleur. Aroma’s van zwart en rood fruit, peper, munt. Houtinvloed. Deze wijn bleek het dichtstbij het referentiekader van de proevers te liggen. Tannine, aciditeit en alcoholgehalte (13,5) gemiddeld. Nu prima, maar kan zeker nog 4 jaar liggen.

Wijn 8

Een rode Bourgogne. Monocépage pinot noir. Les Ecrivains 2019 van Nicolas Morin. Bio-dynamisch. Geen toegevoegd sulfiet. Zeer kleine productie (1414 flessen). 12 maanden houtrijping. Donker robijnrode kleur. Aroma’s: ‘stal’, cederhout, kruidig, rood fruit. Aciditeit, tannine en alcohol (13,5%) gemiddeld. Nu drinken = karaferen. Nog 3 à 4 jaar laten liggen.

Wijn 9

En tot slot een dessertwijn uit Italië. DOC Colli Piacentini (Emilia-Romagna). Bio. Monocépage malvasia aromatica di candia. CastelVento (Luretta) 2016. Kleur goudgeel. Aroma’s: zeste, beetje menthol en rozijnen. Lichtzoet. Iets bitter. Mooie zuren. Aciditeit en alcohol gemiddeld. Nu drinken.

NWG Nijmegen: Portugal rood


Dinsdag 17 januari hebben we het landelijk thema Portugal rood geproefd. Petja kwam speciaal naar Berg en Dal om deze proeverij samen met Jos te begeleiden. Het was een hele mooie serie om het jaar mee te beginnen. Opvallend was het stijlverschil tussen de wijnen. Bij de eerste wijnen stelde je je Portugezen voor die gezellig aan het tafelen zijn. De wijnen van Niepoort daarentegen hadden een meer internationaal karakter.

  1. Rovisco Pais Tinto Reserva 2020,
    Santo Isidro de Pegões
  2. Planalto Mirandès 2016, José Preto
  3. Ouro de Óbidos Vinho Tinto 2018 Reserva
  4. Rapariga da Quinta Reserva 2019,
    Luis Duarte
  5. Falcoaria Tinto 2016, Casal Branco
  6. Alicante Bouschet 2015 Reserva, Herdade da Fonte Coberta
  7. Vertente Tinto 2018, Niepoort Vinhos
  8. Lagar de Baixo 2019, Niepoort Vinhos
  9. Late Bottled Vintage 2017, Niepoort Vinhos

2023 Wijngilde Twente – Nieuwjaarsbijeenkomst

Heel gezellig vierde het Wijngilde Twente op 15 januari 2023 het begin van het nieuwe jaar. Het was een middagevenement waarvoor 16 deelnemers zich hadden aangemeld. We proefden een vijftal wijnen, door wijnmeester Bert Sluis ingebracht. Proefnotities ontbreken dit keer. De foto’s (van Ria Brand en John Spruit) zijn vooral bedoeld om de sfeer van de middag vast te leggen. De Wijngaard Hof van Twente voorzag ons rijkelijk van verrukkelijke hapjes. Marion Paauwe en haar begeleider luisterden de middag feestelijk op.

“2023 Wijngilde Twente – Nieuwjaarsbijeenkomst” verder lezen

Tannine 15

In deze Tannine weer een groot aantal interessante artikelen.
(overigens welke druif zie je op de foto hierboven, uitslag in de Colofon)

Van onze voorzitter
Onze voorzitter Steven van der Linde kijkt terug en vooruit. Ook presenteert hij de nieuwe promotiebanners voor het NWG, die op de NWG najaarsdag aan aan alle afdelingen zijn meegegeven. Gebruik ze tijdens proeverijen en evenementen.

Het NWG gaat dit jaar naar Portugal
Wat biedt de wijnreis naar Portugal. Vele streken en mooie wijnhuizen. Mis het niet! Niet-bindend aanmelden kan tot eind van deze maand.

NWG Voorjaarsdag in Wageningen
Wijngilde Arnhem heeft een mooi programma samengesteld op een historische plek. Stel vast je team samen om de mooie Andre de Caluwé Bokaal mee naar je eigen afdeling te kunnen nemen. Helaas is het wel zo dat meer afdelingen, de kans verkleind 🙂

Masterclass Hongarije
Het was een top-masterclass met, voor velen, tamelijk onbekende wijnen. Een uitgebreid verslag van een leerzame middag.

Marijkes eigen kijk op wijn
Wijn is geen medicijn, maar wat dan wel?

Duitse Crémant
Bestaat die?

Biodynamisch, wat is dat eigenlijk?
Een inzicht van Max Funcke van Wijnkoperij Okhuysen.

Hoofdpijn door sulfiet, waarschijnlijk niet
Kloppen sommige gezegden wel, waarschijnlijk niet.

Website van de maand
Deze keer het blog van een NWG lid van Wijngilde Arnhem

Poll van de maand
De uitslag van de vorige poll en natuurlijk de eerste van 2023.

Colofon

Afmelden kun je altijd via MailChimp

Staan deze data al in je agenda?
Op zaterdag 13 mei 2023 wordt de NWG Voorjaarsdag in Wageningen georganiseerd door Wijngilde Arnhem (wijnproefwedstrijd en masterclass).
Op maandag 16 oktober begint de wijnreis door Portugal.
Op zaterdag 25 november vindt de NWG Najaarsdag plaats met een masterclass. Info over de centrale locatie volgt.

Van onze voorzitter

Beste leden en liefhebbers van een goed glas wijn, 

Zo langzamerhand zal de kerstversiering weer in de kisten op zolder verdwijnen en denken we met weemoed terug aan de mooie wijnen bij het kerstmaal. Hopelijk brengt dat nog een glimlach te weeg, omdat het een bijzonder glas was, of omdat het zo’n prachtige combinatie maakte met het gerecht. Ik hoop dat iedereen heerlijk van de feestdagen genoten heeft.  

“Van onze voorzitter” verder lezen

Marijkes eigen kijk op wijn

Wijn is geen medicijn, maar wat dan wel?

Lange tijd geloofde de mens dat het drinken van wijn gezond was. Of we wilden het gewoon graag geloven, dat kan natuurlijk ook. Een feit is dat het drinken van wijn (of bier) zeker in de tijd dat het drinkwater wellicht niet direct, maar zeker indirect tot de dood leidde, absoluut de betere optie was. Veel is ten goede veranderd, zo ook de kwaliteit van het drinkwater. Met het wegvallen van het drinkwaterargument, zweerden we een tijdje bij het beeld dat het drinken van een glas of twee rode wijn gezond was voor het hart, maar dat bleek dan weer een fabel. Die aanname is inmiddels wetenschappelijk volledig onderuit gehaald. Dat dan weer lang nadat men in Savigny-lès-Beaune (Bourgogne)  besloot dat hun wijnen ‘voedzaam, theologisch en morbifuge’ zijn. Maar dat geheel en al terzijde.  

“Marijkes eigen kijk op wijn” verder lezen

Duitse Crémant?


Ja dat bestaat dus! Is in Frankrijk Crémant de meest gedronken bubbel, met een nog steeds groeiend marktaandeel, aan de andere kant van de Rijn heet dat meestal Sekt. 

Wijngoed Bibo Runge (Rheingau), heeft met een frisse blik op marketing en de wijnwereld, z’n Winzersekt omgedoopt tot Crémant. Bubbels, die op traditionele wijze gemaakt worden (Méthode Champagnoise) maar niet in de Champagnestreek heten in Frankrijk Crémant, gevolgd door de gebiedsnaam. Er gelden strikte regels voor Crémant; Maximale persing is 100 liter sap uit 150 kilo druif. Persen met een zgn. Champagnekorfpers, een gemoderniseerde verticale pers. De grondwijn moet tenminste 9 maanden op gist liggen. Er is een voorgeschreven duur voor flesrijping. De “15% regel” geldt niet voor Crémant. Dus bij vermelding van de druivensoort mag geen andere druif (onvermeld) worden toegevoegd. 
 

“Duitse Crémant?” verder lezen