Duitse Crémant?


Ja dat bestaat dus! Is in Frankrijk Crémant de meest gedronken bubbel, met een nog steeds groeiend marktaandeel, aan de andere kant van de Rijn heet dat meestal Sekt. 

Wijngoed Bibo Runge (Rheingau), heeft met een frisse blik op marketing en de wijnwereld, z’n Winzersekt omgedoopt tot Crémant. Bubbels, die op traditionele wijze gemaakt worden (Méthode Champagnoise) maar niet in de Champagnestreek heten in Frankrijk Crémant, gevolgd door de gebiedsnaam. Er gelden strikte regels voor Crémant; Maximale persing is 100 liter sap uit 150 kilo druif. Persen met een zgn. Champagnekorfpers, een gemoderniseerde verticale pers. De grondwijn moet tenminste 9 maanden op gist liggen. Er is een voorgeschreven duur voor flesrijping. De “15% regel” geldt niet voor Crémant. Dus bij vermelding van de druivensoort mag geen andere druif (onvermeld) worden toegevoegd. 
 

Wetgeving rond het gebruik van de namen Crémant en Sekt: 
In het EU-recht is het woord Crémant niet strikt voorbehouden aan bubbels uit Frankrijk. Het is een aanduiding voor een bubbel, kwalitatief behorend tot de top van de kwaliteitspiramide, volgens strikte regels gemaakt. Met als eis: minimaal 9% alcohol, minimaal 3.5 bar druk en de uitrusting, type fles, agrafe, folie en de typische  ‘champignonvorm’ kurk zijn voorgeschreven. 

Het gebruik van het woord Sekt geeft veel meer ruimte. Voor Sekt zonder nadere aanduiding kan de grondwijn overal vandaan komen (wat voor de goedkope soorten ook het geval is!). Ook de methode van maken is hier vrij, het kan dus “tank Sekt” zijn. Bij Deutscher Sekt moet de grondwijn afkomstig  zijn uit Duitsland. Bij Sekt b.A. is ook het gebied vastgelegd!  

Voor Winzersekt geldt: het is een b.A. Sekt, die valt onder de Duitse wijnwetgeving. Dit is het grote verschil met Crémant (EU-recht). Een ander verschilletje: de  grondwijn van Winzer Sekt mag machinaal geoogst worden, maar moet wel van het bedrijf zelf zijn en op het bedrijf (eventueel onder toezicht) gemaakt worden. In tegenstelling tot de Franse pendant, mag er geen aangekochte grondwijn worden toegevoegd. 
 

Terug naar de Crémant van Bibo Runge: Het betreft 100% Pinot Noir, met wijnberg aanduiding (Hallgartener Schönhell), zero dosage, dus geen suikeroplossing gebruikt na het degorgeren. Het is dus een Brut Nature van de top van de piramide. De prijs ook (rond € 30.–)! Maar dat is geen beletsel voor een vlot lopende afzet! Nog dit jaar (rond Kerst)  komt er ook een Riesling versie op de markt. 

 
NB: dit wijngoed perst alle druiven met een zo genaamde “Champagne” (verticaal) korfpers! 

Dirk de Jong (secr. Wijngilde Gouda en inval ”NWG-wijnmeester”