NWG Sneek januari 2023 – La Rioja

Het thema van onze proefavond in januari was La Rioja. Onze wijnmeester had een prachtige selectie gemaakt van wijnen. We hebben 2 witte wijnen en 6 rode wijnen geproefd.

La Rioja is met stip de bekendste en prestigieuze wijnregio in Spanje. Het is niet voor niks dat de regio een DOCa (Denominación de Origen Calificada) mag voeren. Dit is vergelijkbaar in kwaliteit met de DOCH uit Italië en de AOC van Frankrijk. Het classificatiesysteem in in Spanje als volgt:

 • DOCa (alleen La Rioja en Priorat) – top van de wijnbouw, tenminste 10 jaar DO status
 • DO (Vinos de Denominación de Origen) – ten minste 5 jaar voldoen aan kwaliteitseisen
 • Vinos de Calidad con Indicación Geográfica – aanduiding van geografische regio
 • Vinos de la Tierra (VdlT) – Landwijnen met specifieke lokale eigenschappen zonder strenge eisen
 • Vino De Mesa – tafelwijn, doorgaans eenvoudige wijnen

In Spanje zijn de volgende wijnregio’s met bijbehorende beschermde oorsprongsbenamingen:

 • Galicië
  • DO Rías Baixas
   • Val do Salnés
   • O Rosaz
   • Condado do Tea
   • Soutomaior
   • Ribera de Ulla
   • DO Ribeiro
   • DO Ribeira Sacra
   • DO Monterrei
   • DO Valdeorras
 • Castilla y León
  • DO Bierzo
  • DO Tierra de León
  • DO Cigales
  • DO Arribes
  • DO Toro
  • DO Tierra del Vino de Zamora
  • DO Rueda
  • DO Ribera del Duero
  • DO Arlanza
 • La Rioja
  • DOCa Rioja
 • Baskenland
  • DO Txacoli de Álava
  • DO Txakoli de Bizakaia
  • DO Txakoli de Getaria
 • Navarra
  • DO Navarra
 • Aragón
  • DO Campo de Borja
  • DO Cariñena
  • DO Calatayud
  • DO Somontano
 • Catalonië
  • DOCa Priorat
  • DO Costers del Segre
  • DO Terra Alta
  • DO Tarragona
  • DO Montsant
  • DO Conca de Barberà
  • DO Penedès
  • DO Pla de Bages
  • DO Alella
  • DO Empordà
 • Asturië
  • VdlT
 • Cantabrië
  • VdlT
 • Extremadura
  • DO Ribera del Guadiana
 • Madrid
  • DO Vinos de Madrid
 • Castilië – La Mancha
  • DO Almansa
  • DO Manchuela
  • DO Ribera del Júcar
  • DO Uclés
  • DO Mondéjar
  • DO La Mancha
  • DO Valdepeñas
  • DO Méntrida
 • Valencia
  • DO Valencia
  • DO Utiel-Requena
  • DO Alicante
 • Murcia
  • DO Yecla
  • DO Bullas
  • DO Jumilla
 • Andalusië
  • DO Condado de Huelva
  • DO Manzanilla – Sanlúcar de Barrameda
  • DO Jerez – Xérès – Sherry
  • DO Málaga – Sierras de Málaga
  • DO Montilla – Moriles
 • Balearen
  • DO Binissalem
  • DO Pla i Llevant
 • Canarische eilanden
  • DO La Palma
  • DO El Hierro
  • DO La Gomera
  • DO bona
  • DO Tecoronte – Acentejo
  • DO de Güímar
  • DO Ycoden – Daute – Isora
  • DO La Orotava
  • DO Gran Canaria
  • DO Lanzarote

De regio is vernoemd naar de rivier Rio Oja, die uitstroomt in de Tirón rivier en vervolgens overgaat in de Ebro die weer uitmond in de Middellandse Zee tussen Barcelona en Valencia. Het is een vrij groot gebied en heeft daardoor verschillende klimaatsoorten. In het westen zijn er nog invloeden vanuit de Atlantische oceaan en dus meer neerslag, terwijl in het oosten de invloeden van de Middellandse Zee voelbaar zijn en het klimaat wat zachter maakt. Over het algemeen heerst er een licht vochtig continentaal klimaat. Gemiddeld is het er zo’n 14 C en in de winter kan het licht vriezen. Net noordelijk van het Rioja gebied ligt het Cantabrisch gebergte, wat de regio beschermd van de koude oceaanwind.

Het gebied kan worden opgedeeld in 3 delen:

 • Rioja Alta – ijzer en kalkhoudende kleibodem
 • Rioja Alavese – kalkhoudende kleibodem
 • Rioja Baja – alluviale bodem (sediment van de rivier)

De belangrijkste druivenrassen zijn voor rode wijn:

 • Tempranillo
 • Garnacha
 • Mazuelo (cariñena)
 • Graciano

  Voor witte wijnen:
 • Viura (Macabeo)
 • Malvasia Riojana
 • Garnacha blanca
 • Chardonnay
 • Sauvignon Blanc
 • Verdejo

  In Spanje gelden de volgende leeftijdscategorieën voor wijn
 • Vino Joven – jonge wijn. +/- twee jaar op fles. Fris en fruitig
 • Crianza – 1 jaar eikenhout en minstens 1 jaar op fles (rood), 6 maanden hout, 6 maanden fles
  (wit). Gebruikte vaten dus geeft iets minder smaak af aan de wijn.
 • Reserva – tenminste 12 maanden hout, tenminste 24 maanden op fles.
 • Gran Reserva – tenminste 24 maanden hout, 36 maanden op fles.

Wijnhuizen die aan bod zijn gekomen
Bodegas El Mesón
Deze jonge Bodega is gevestigd in Oyon, in het hart van het Rioja Alavesa gebied. In de kelders liggen inmiddels zo’n 10.000 vaten om de crianza’s, reserva’s en gran reserva’s de gelegenheid te geven om in alle rust tot optimale rijpheid te komen. Pas als de wijnen na deze rijpingsperiode goed genoeg worden bevonden door de oenologen van El Meso worden zij vrijgegeven voor de verkoop. Naast de rode Rioja’s maakt El Meson ook nog
een witte Rioja van de Viura druif, die bekend staat om zijn zeer fruitige karakter, en een rosé die is voortgekomen uit een blend van Tempranillo en Garnacha met een bouquet dat doet denken aan frambozen.

Hacienda El Ternero
Dit huis stamt af van het Santa María de Herrera Menastery, wat gesticht is in 1077 AD. De wijngaarden bevinden zich in een van de hoogstgelegen stukken uit het Rioja gebied (Rioja Alta), waar er Tempranillo, Viura, Garnacha en Mazuelo druiven aangeplant staan. Gemiddeld liggen de wijngaarden op zo’n 650 meter hoogte, beschermd door het Obarenes gebergte. De grond bestaat uit een mix van klei en stenen, wat voor een
luchtige en vruchtbare bodem zorgt. Voor de houtlagering van hun wijnen worden Franse eikenhouten vaten gebruikt.

Vega Cascajo – Bodegas Isido Milagro
Vega Cascajo is één van de lijnen van het huis Bodegas Isido Milagro. Het huis bevindt zich in het gebied Rioja Baja (Alfaro). De grond bestaat uit klei en kalk, maar door grote bebouwing is de grond relatief uitgedroogd en minder vruchtbaar. Door goede irrigatie en ‘voedingssupplementen’ lukt het toch om goede oogsten te halen uit deze regio. Gemiddeld liggen de wijngaarden 400 meten boven zeeniveau. De druiven die aangeplant staan zijn Tempranillo, Garnacha, Graciano en Maturana voor de rode wijnen. Voor de witte wijn staat er voornamelijk Viura en Tempranillo Blanca, maar ook sauvignon Blanc, Chardonnay, Verdejo en Malvasía.

Castillo de Albai – Pagos del Rey
Pagos del Rey is in 2002 begonnen met als doel om kwalitatief goede wijnen met een eigen karakter te maken voor de “grote” export. Het bedrijf heeft wijngaarden in de Ribera del Duero, Rioja. Rueda en Toro, allemaal in een modern design en de nieuwste technologie voor het maken van wijn. Voor de vestiging in Rioja is er gekozen voor de La Rioja Alta – Fuenmayor, dicht aan de oevers van de Ebro. Hierdoor is de bodem goed vruchtbaar en worden er wijnen gemaakt van de Tempranillo, Graciano, Garnacha, Mazuelo en Viura. Voor de houtlagering wordt er voornamelijk Amerikaans eiken gebruikt.

Bordón – Franco Españolas
Franco Españolas is gesticht in 1890. In deze tijd had Europa veel last van de phylloxera ziekte (druifluis) en kwamen de Fransen nieuwe wijnstokken aanplanten in de Rioja. De Fransman Frederick Anglade Saurat, oorspronkelijk uit de Bordeaux, zag potentie in het Rioja gebied en stichtte uiteindelijk dit huis. Na zijn dood in 1920 verkocht hij zijn aandelen en werd het huis 100% Spaans. Het huis gebruikt druiven uit alle delen van de Rioja, om zo een divers smakenpalet te creëren in hun wijnen. Voor de houtrijping wordt er gebruik gemaakt van zowel Amerikaans als Frans eiken.

Herederos del Marques de Riscal
Marqués de Riscal is één van de oudste Rioja wineries. Opgericht in Elciego (Álava) in 1858 by Guillermo Hurtado de Amézaga, inmiddels is er state-of-the-art winery neergezet met een prachtig architectonisch ontwerp. Je kunt hier wijnproeven, dineren en zelfs overnachten. Marques de Riscal is wereldberoemd omdat ze door hun inzet voor innovatie een aantal malen de toon hebben gezet voor nieuwe wijnstijlen. Zo hebben zij de Rueda in de stijl zoals wij die nu kennen op de kaart gezet, maar ook de Rioja Reserva van Marques de Riscal geldt als een benchmark voor veel Rioja producenten.