Het NWG gaat dit jaar naar Portugal

Mis het niet! Wat gaan we doen? Onder begeleiding van Joke Scholtens, die een aantal jaren in Portugal heeft gewoond, bezoeken we de wijnregio’s Setúbal, Alentejo, Tejo, Bairada, Douro en de stad Porto.

Maandag

We ontmoeten elkaar op maandag 16 oktober 2023 in Lissabon in het Lisbon Wine Hotel en genieten daar van een  lunch en een kleine proeverij.

Vervolgens steken we met de bus de Taag over en staat de wijnregio Setúbal op het programma met een proeverij bij Quinta do Piloto in Palmela.
De quinta is gevestigd in een karakteristiek gebouw en is al vijf generaties in familiebezit. De familie Cardoso produceert witte en rode wijnen, deels D.O.C. Palmela, deels Peninsula de Setúbal. Natuurlijk ook de fameuze Moscatel de Setubal. Met meer dan 500 ha. wijngaarden en de opgebouwde wijnkennis worden buitengewone wijnen gecreëerd. De quinta combineert traditionele methodes, zoals rijping op amforen, met moderne technieken. 

Na een Wine & Dine bij Pousada Castelo de Palmela, sluiten we de eerste dag af in een klassieke pousada, op een rots gelegen met een spectaculair uitzicht over de omgeving. Dit is de echte Portugalbeleving!

Dinsdag

Om 8:00 wordt het ontbijt geserveerd en checken we uit. Met de bus rijden we naar wijnregio Alentejo, waar een proeverij bij Adega Cartuxa op het programma staat.

Na de proeverij neemt een stadsgids ons mee naar buiten voor een wandeling door Evora. Evora is wereld erfgoed. In de stad gaan we ook lunchen.

Na de lunch met de bus naar wijnregio Tejo voor een proeverij bij Quinta do Casal Branco.

Daarna met de bus naar Golegã voor een Wine & Dine in Hotel Lusitano.

Woensdag

Na het ontbijt rijden we met de bus naar wijnregio Bairrada en hebben we een proeverij bij Filipa Pato & William Wouters in Anadia. De “Nossa”wijn van deze Portugese wijnmaakster en haar Belgische man (was beste sommelier van België) scoorde bij wijngoeroe Robert Parker een 96+, de hoogste score voor een Portugese wijn ooit. Wij gaan zien of dat klopt. Zij maken ook Missão wijn van de Bagadruif van meer dan 140 jaar oude stokken, die de phylloxera overleefden.

Met de bus naar wijnregio Douro voor een proeverij bij Quinta Maria Izabel in Armamar. Een wijngoed dat bekend staat om de hoge ligging van de wijngaarden en de zeer oude wijnstokken. Een voorbeeld van “de nieuwe Douro”. Ook vermeldenswaard is dat Dirk Niepoort hun blend componeert van hun beste vaten.

Van daar uit rijden we met de bus naar Cinfães, waar we overnachten in Hotel Douro Porto Antigo. Maar eerst nog een Wine & Dine.

Donderdag

Na het ontbijt rijden we met de bus naar Vila Nova de Gaia voor een portproeverij bij Cockburn’s. We proeven hier drie verschillende soorten port, waaronder een prachtige vintage port.

We lunchen bij de rivier. Na deze lunch volgt nog een portproeverij bij Caves Ferreira. Sinds de oprichting in 1751 staat Ferreira voor hoogwaardige wijn. Toen in 1756 de regio Douro als herkomstbenaming vastgelegd werd begon Ferreira met het maken van port. Nu is Ferreira “de port” voor de Portugezen.

De verdere middag is ter vrije besteding. Denk aan een bezoek aan Estacão de São Bento (station met tegeltableaus), kerk São Fransisco (houtsnijwerk), loop over de Ponte de Dom Louis I (brug gebouwd door een student van Eiffel). Bekijk de unieke boekenwinkel Livraria Lello & Irmão, of drink iets in het oudste café Majestic.

We overnachten in het Grande Hotel Porto (geopend in 1880), direct aan de rivier. Maar eerst een gezamenlijk Wine & Dine in de buurt.

Aanmelden als belangstellende kan nog tot eind januari 2023, omdat dan, in overleg, de definitieve week moet worden bepaald.
Onderstaand kun je details en het inschrijfformulier downloaden.