Terugblik Masterclass Hongarije

Op 26 november 2022 vond er aansluitend aan de vergaderingen van de voorzitters en het bestuur, en het NWG-Wijnmeestersoverleg – een prachtige wijnproeverij plaats met als thema de “juwelen uit Hongarije”. 

Attila Szunomár, van zijn eigen bedrijf “Lekkers Uit Hongarije” samen met zijn vrouw Marion, ondersteund door onze eigen NWG-wijnmeester Jan van Asseldonk heeft 40 proevers 11 fraaie wijnen laten proeven: intrigerende wijnen van de top uit Hongarije, met daarbij ook nog wat passende hapjes. Zijn begeleidende informatie was welkom. Het was een geanimeerde leerzame proeverij, met terecht veel lof voor de wijnen en de presentator. Bovendien “uniek” omdat Attila binnenkort definitief gaat verhuizen naar Hongarije.

De onderstaande proefnotities komen o.a. van Ger Dorlo & Jacqueline v.d. Chijs. Mijn eigen notities waren reeds te enthousiast opgeruimd.

Het vermelden waard was dat ik bij deze proeverij heb kunnen oefenen met een door Hans Braam (wijnmeester afd. Amsterdam) heel recent ontworpen concept proefformulier in lijn met de “Proeven als een Pro” benadering van Cees van Casteren. Chapeau Hans voor dit initiatief – en het werkte best! Sommige wijnen werden vanuit magnum geserveerd.

1.Henye Tokaji Furmint Prestige Réserve Brut 2017.

14 maanden sur lie. Geen hout. Mousserende wijn.
Kleur: lichtgeel. Lichte mousse – die vlot weg was.  Aroma: citrus, groene appel, peer,  beetje brood, geen brioche o.i.d. Restsuiker: heel laag, droog. Aciditeit: gemiddeld +. Alcohol: 11,5%. Concentratie: gemiddeld -. Afdronk: gemiddeld +. Complexiteit: gemiddeld. Simpele, maar evenwichtige, enigszins a-typische wijn.

2.Laposa Badacsnyl Olaszrizling 2019.

Wit. Welschriesling (= geen Duitse riesling)! Afkomstig uit Badacsony. Ondergrond basalt. Geen hout maar RVS.
Kleur: geel. Aroma: stuivend, citrus (grapefruit), druivig, bittertje, mineralig. Restsuiker: laag Aciditeit: gemiddeld. Alcohol: 12,5%. Concentratie: gemiddeld +. Afdronk: lang. Complexiteit: gemiddeld +. Evenwichtige, heel mooie en herkenbare wijn.

3.Szent Tamás Tokaji Mád Furmint 2019.

Wit. Van jonge stokken. Mád = Lieu-dit. Geen hout.
Kleur: Lichtgeel. Aroma: citrus, appel, bloemig, zwavelachtig reductief? Mineralig. Restsuiker: laag. Aciditeit: gemiddeld +. Alcohol: 12,5%. Concentratie: Licht. Afdronk: kort tot medium. Complexiteit: eenvoudig. Goede, herkenbare wijn.

4.Szeremly Huba Badacsonyi Kéknyelü 2006.

Wit. Hongaars eiken. Nieuwe foeders van 500 liter.
Kleur: goudgeel. Aroma: mooie, ontwikkelde neus, appel, sinaasappelschil, steenfruit, honing. Restsuiker: laag. Aciditeit: gemiddeld +. Alcohol: 13%. Concentratie: halfvol. Afdronk: lang – mooie zoet/zuurbalans. Complexiteit: complex +. Authentieke, fraaie en evenwichtige wijn.

5.Szent Tamás Tokaji Furmint ’86 2012.

Wit. Oude stokken (van vóór 1986), houtrijping, alleen op magnum.
Kleur: goudgeel. Aroma: honing, boenwas, gedroogd fruit, zilt, iets geoxideerd? Restsuiker: laag +. Aciditeit: gemiddeld. Alcohol: ? Concentratie: vol. Afdronk: zeer lang. Complexiteit: complex. Authentieke en harmonieuze wijn.

6.Attila Egri Léanyka 2013.

Wit (orange wine – gemaakt als rode wijn – 3 maanden schilweking).  2 jaar houtrijping. Kleur: donker goudgeel. Aroma: honing, citrus, kweepeer, ananas. Restsuiker: laag. Aciditeit: gemiddeld. Alcohol: 13%. Concentratie: halfvol. Afdronk: lang +. Complexiteit: complex +. Authentiek, evenwichtig, harmonieus.

7.Gál Tibor Egri Kékfrankos 2017.

Rood. Blaufränkisch. 10 maanden gebruikt hout. Kleur: robijn. Aroma: rood en zwart fruit (kers), kruidig, iets ‘stal’ & groene paprika. Restsuiker: laag. Aciditeit: laag+. Alcohol: 14%. Concentratie: gemiddeld. Afdronk: gemiddeld – tannine bitters. Complexiteit: gemiddeld. Aardige, herkenbare, evenwichtige wijn.

8.Gál Tibor Egri Bikavér Titi Superior 2016.

Rood. Magnum. Minimaal 14 maanden hout (grote foeders). Kleur: robijn. Aroma: marsepein, zwart fruit, kruidig, iets zoet. Restsuiker: laag. Aciditeit: gemiddeld. Alcohol: 13%. Concentratie: gemiddeld. Afdronk: gemiddeld. Complexiteit: gemiddeld -. Aardige, herkenbare, evenwichtige wijn.

9.IKON Balatonboglári Tulipán 2009.

Rood. Blend van cabernet sauvignon (40%), cabernet franc (20%), merlot (30%)  en syrah (10%). Magnum.  Kleur: donker robijnrood met bruin randje. Zwart fruit, pepertje, leer, rubber. Jeugdig. Zachte tannines. 14,5% alcohol. Volle, redelijk complexe wijn.

10.Heumann Villányi Trinitas Cabernet Franc 2015.

Rood. Lage opbrengst, 35-40 hl per hectare. Elegante wijn, met finesse maar ook met stevige tannines: zwart fruit, paprika, aards & kruidig.  14,5% alcohol.

11.Chateau Dereszla Tokaji Eszencia 2000.

Zo kostbaar en dik dat het alleen op een lepeltje geproefd werd. Een explosie aan smaak. Lichtbruine kleur. Rozijnen in geur en smaak. Mooie balans tussen zoet en zuur. Sommigen misten de superconcentratie.

Enkele begeleidende smakelijke Hongaarse etenswaren waren o.a. een voortreffelijke ham, en smakelijke ganzenlever. Dit maakte het proeffestijn compleet. Na afloop waren er louter positieve reacties op de wijnen en begeleidende informatie van Attila. Het werd een mooie wijnreis door Hongarije. Vanzelfsprekend was er een welgemeend applaus en onder dankzeggingen werd de masterclass afgesloten.

Gies Stolze, landelijk NWG-wijnmeester