NWG Maastricht: Verslag Proeverij Domein Pietershof

Ons lid en eigenaar van Domein Pietershof (samen met zijn echtgenote Rianne) Albert Meijer verzorgde deze presentatie. In zijn presentatie ging Albert o.a. in op de specifieke eigenschappen van het domein (incl. aanplant), de keuzes die een wijnmaker kan/moet maken zowel in de wijngaard als in de kelder, de verschillende manieren om te vinifiëren met ruime aandacht voor gisten, de specifieke eigenschappen van de te proeven wijnen.

Zeer boeiend. Albert gaf er blijk van zijn diepgaande theoretische kennis van het wijnmaken te koppelen aan ruime ervaring en durf om te experimenteren. Dit alles in het teken van het maken van kwalitatief zo goed mogelijke wijnen.

Albert liet ons 9 verschillende wijnen proeven. Allemaal van ‘klassieke’ druivenrassen (geen PiWi’s). Bijzonder was dat we telkens, naast elkaar, de jaargangen 2021 en 2022 te proeven kregen. Twee jaren die fors van elkaar verschillen, met name qua weersomstandigheden.

Alle geproefde wijnen waren wit, waarvan 1 mousserend.

Geproefde wijnen:

Wijn 1. Wit. Mousserend. Brut Nature. Méthode Traditionnelle. Uit Albert’s Borderline-serie (druiven uit de Moezelstreek door Albert geselecteerd en gevinifieerd). Non vintage. Blend (50/50) van riesling en chardonnay (dus een blanc de blancs).

Wijn 2. Wit. Pinot Blanc-Auxerrois 2021.

Wijn 3. Wit. Pinot Blanc-Auxerrois 2022.

Wijn 4. Wit. Pinot Blanc ‘wild’ 2021.

Wijn 5. Wit. Pinot Blanc ‘wild’ 2022.

Wijn 6. Wit. Pinot Gris ‘wild’ 2021.  

Wijn 7. Wit. Pinot Gris ‘wild’ 2022.

Wijn 8. Wit. Chardonnay ‘wild’ 2021.

Wijn 9. Wit. Chardonnay ‘wild’ 2022.

De aanduiding ‘wild’ betekent dat er bij de vinificatie gebruik is gemaakt van druifeigen, wilde, gisten.

Een gedurfd procedé dat zorgt voor een bijzondere diepgang van de wijnen.

In het algemeen bracht 2022 iets meer alcohol mee voor de wijnen (uitzondering: chardonnay). En liet de vergelijking zien dat de wijnen gebaat zijn bij enige flesrijping. 2022 presenteerde zich nog vrij gesloten ten opzichte van 2021.

Ook bleek dat de chardonnay won aan diepte door het (terughoudende) gebruik van ‘oud’ hout.

Een prachtige en interessante proeverij! Dat de wijnen van Albert en Rianne inmiddels in heel Nederland en België in de tophoreca worden ingezet mag geen verbazing wekken. Dat hun wijnen jaar na jaar moeiteloos worden verkocht evenmin ????