NWG Sneek februari 2024 – Noord-Nederlandse wijnen

Op de avond van 27 februari verwelkomde het Nederlands Wijngilde Sneek zijn leden en een aantal enthousiaste aspirant-leden/introducees voor een betoverende proefavond. Deze keer stond het thema in het teken van Noord-Nederlandse wijnen, een bijzonder en lokaal tintje dat de avond extra speciaal maakte. De organisatie van deze avond lag in handen van twee bevlogen leden, Marco en Ingeborg. In totaal werden er zes wijnen gepresenteerd, waarvan drie witte en drie rode.

Als je aan wijngaarden denkt, komen regio’s zoals Bordeaux in Frankrijk of de Napa Valley in Californië waarschijnlijk als eerste in je op. Maar wist je dat ook in Friesland wijngaarden zijn die heerlijke wijnen maken? Op deze speciale avond leer je alles over de Friese wijngaarden waar de lekkerste wijnen van Friese bodem worden gemaakt. 

De laatste 20-30 jaar zijn de wijngaarden in Friesland echt in opkomst. In totaal vind je nu vier grotere wijngaarden die jaarlijks kwaliteitswijnen produceren. Alle vier wijngaarden maken wijn van eigen druiven.  

Vanavond gaan wij de wijnen van 4 Friese wijngaarden en 1 uit de Noordoostpolder proeven. 

Ingeborg en ik zijn langs de 4 wijngaarden geweest (de vijfde wijngaard had een verkooppunt bij Wijngaard De Heidepleats in Sint Nicolaasga) 

Wij gaan vanavond de wijnen proeven van: 

 1. Wijngaard de Frysling in Twijzel
 2. Wijngaard de Heidepleats in Sint Nicolaasga 
 3. Wijngaard Op Jaorum in Kubaard 
 4. Wijngaard de Thaborhoeve in Sneek 
 5. Wijngaard Maronesse in Marknesse 

  -1 WIJNGAARD DE FRYSLING 

  Tussen de Waddenzee en het Friese woudenlandschap vind je familiebedrijf De Frysling dat in 2008 is begonnen met de wijngaard. De naam de Frysling is ontstaan uit een samenvoeging van Fryslân en de Riesling druif. Wijngaard De Frysling produceert vooral mousserende wijnen, maar ook rode, witte en rosé wijnen worden op dit bedrijf gemaakt. En dat het kwaliteitswijnen zijn blijkt wel uit de prijs die ze in 2018 hebben gewonnen. De Frysling ontving in dat jaar de prijs voor beste wijngaard van Nederland en België.  

  Vanavond gaan wij volle droge witte wijn uit 2021 proeven genaamd “Souvignier Gris, Johanniter & Solaris” Een droge witte wijn met lichte houtlagering, met een rijke stijl op de neus. In de smaak vooral appel, peer, steenfruit en tropische tonen. Zachte lange afdronk. Verfrissende wijn voor een zwoele zomeravond. Heerlijk bij kabeljauw, Aziatische eten, geitenkaas en risotto. 

  -2 WIJNGAARD DE HEIDEPLEATS 

  Naast de melkkoeien vind je al een groot aantal jaren ook wijnstruiken rondom de kop-hals-romp boerderij De Heidepleats. Tussen Joure en St Nicolaasga vind je deze unieke locatie in Friesland. De wijnen worden gemaakt van de eigen druivenranken met vier verschillende druivenrassen. De insteek van de Heidepleats is om de wijngaard ecologisch te beheren. Je kunt in de zomer de boerderij op vrijdag en zaterdag bezoeken. Waan je heel even in Frankrijk terwijl je door de wijngaard wandelt en daarna geniet van een eigen geproduceerde wijn op het terras. In de wijngaard staan vier verschillende druivenrassen. De Johanniter, Solaris en Riesel zijn witte druiven. Onze blauwe druif is de Regent.  

  Vanavond gaan wij de Vespers proeven. Deze droge witte wijn is een volle en frisse wijn van de witte druiven uit onze wijngaard: Johanniter, Riesel en Solaris. Met kenmerken van appel en perzik. Te serveren als aperitief, bij jong belegen kazen of bijvoorbeeld bij gegrilde groenten.  

  -3 WIJNGAARD OP JOARUM 

  De kleine wijngaard van “Op Joarum” is gelegen op de Friese terp Joarum.            In het Friese Kubaard heeft “Op Joarum” een grotere wijngaard met 2500 stokken en de kleine wijngaard in Nietap heeft er 300.  Hier staan een aantal stokken van de: Cabernet Cantor, Souvignier Gris, Johanniter, Cabernet Cortis, Muscaris en Frühburgunder. Grappig detail om te weten is dat de straat van het kantoor van de wijngaard in Groningen ligt en de wijngaard in Drenthe. Deze wijnmakerij produceert zowel wijn van de eigen druiven maar kopen ook druiven in om wijn te produceren. Dit proces: negociant, is een proces waarbij de druiven dus van een andere wijngaard komen, maar waarbij de wijnmaker de wijn op eigen en unieke wijze maakt.  Wijngaard “Op Joarum” maakt voornamelijk gebruik van nieuwe schimmeltolerante druivenrassen. Als bijkomende eigenschap hebben deze soorten dat ze veel eerder rijp zijn en beter geschikt zijn voor Nederlandse omstandigheden, vooral omdat ze in zekere mate resistent zijn tegen meeldauw, valse meeldauw en botritys.  

  Vanavond gaan wij 2 wijnen proeven, namelijk de Johanniter “Pet Nat Brut” uit 2022. Deze Sekt is gemaakt van de Johanniter druif. Sekt ‘methode traditionelle’, alles natuurlijk, alleen gedegorgeerd, frisse fruitige geur, mooie zachte mousse, droge smaak en afdronk.  

  En de Buizerd Regent uit 2021, de lichte paarse wijn met veel fruit in de geur en de smaak. Ze heeft een zachte afdronk en doet denken aan de wijnen uit de Bourgogne. De wijn is nu drinkrijp maar kan ook nog een paar jaar liggen. 

  -4 WIJNGAARD DE THABORHOEVE 

  In de gemeente Sudwest Fryslân vind je het kleine dorpje Tirns. In het voormalige Thaborklooster van Tirns is nu een heerlijke plek voor ontspanning én wijn. Zodra je de Thaborhoeve nadert rij je via de kleinschalige wijngaard van deze wijnmakerij het erf op. Voor de wijnen maakt de Thaborhoeve gebruik van onder andere de druivensoorten Cabernet Cortis en Solaris. Nieuwsgierig hoe deze wijnen proeven? Regelmatig zijn er wijnproeverijen waar je aan deel kunt nemen. Wil je na de proeverij niet meer naar huis rijden (verstandig!) of wil je heel even het gevoel hebben in Frankrijk wakker te worden? Reserveer dan een plekje op de camping van de Thaborhoeve en wandel ’s ochtends door de wijngaarden en geniet van de rust in dit unieke stukje van Friesland. 

  Vanavond gaan wij de Middelsee Skimer uit 2022 proeven. De Skimmer een frisse licht gekleurde rode wijn, de wijn wordt koel gedronken en heeft rijke tonen van bramen en framboos. 

  -5 WIJNGAARD MARONESSE 

  Een wijngaard in Flevoland? Jazeker! Sinds 2004 produceert Wijngaard Maronesse uit Marknesse wijn van eigen druiven. Er ontstond een moderne wijnmakerij waar verschillende rode en witte wijnen worden geproduceerd en niet te missen; ook een heerlijke sprankelende rosé en heerlijke mousserende wijnen. De wijngaard staat bekend om zijn duurzaamheid. Tevens is ook de wijnmakerij hier gevestigd en in de wijnmakerij worden ook voor andere Nederlandse domeinen wijn geproduceerd. 
  Maronesse is niet alleen een wijngaard en wijnmakerij, nee ook een complete, uitgebreide boerderijwinkel hoort bij het totale bedrijf. De wijnen die onder eigen etiket gemaakt worden zijn rode varianten, witte varianten, rosé varianten en ook heerlijke mousserende wijnen. Wijngaard Maronesse gebruikt de volgende druivenrassen: Cabernet Cantor, Johanniter, Fruhburgunder, Solaris, Souvignier Gris en Pinot Gris. 

  Vanavond gaan wij de Polder Passie Rood proeven. Deze op hout gerijpte wijn biedt een harmonieuze combinatie van bramen- en kersensmaken, met subtiele hints van vanille en kruiden.