De Twentse wijngaarden

De Twentse wijngaarden  
“Ie’j könt de leefde preuven in ’t glas!” (je kunt de liefde proeven in ’t glas)  

De gevleugelde uitspraak van Herman Finkers werd gevonden in het gastenboek van de Wijngaard Hof van Twente. Het is niet de enige wijngaard in Twente. We kennen ook De Tappenmars, De Wijnmakers en de Reestlandhoeve (buiten Twente). Elke wijngaard heeft eigen karakteristieken. Gastvrijheid en hartelijkheid staan in ieders vaandel. De wijngaarden organiseren elk jaar evenementen en open dagen. Op de sites staat vaak vermeld met welke ondernemers zij culinaire arrangementen met streekproducten verzorgen. 

1.Wijngaard Hof van Twente – Bentelo – ook de proeflocatie van het Wijngilde Twente 

Hans Brand (✝ 9-12-2021), destijds voorzitter van ons gilde, heeft in zijn artikel voor Tannine 03 – dec ’20  een informatief stukje over deze wijngaard geschreven. Daar verwijs ik graag naar.  Tannine 03

Wijngaard Hof van Twente, Roelof en Ilse Visscher

2.De Wijnmakers – Geesteren en Wierden 

‘In 2003 nam Rob Kleinsman de wijngaard van zijn opa over en in 2017 begon hij samen met Jeroen Ziel en Robert Spenkelink ‘De Wijnmakers’, na het overnemen van nog een wijngaard in Wierden. Als wijnliefhebber ben je bij De Wijnmakers ook aan een goed adres. Naast het feit dat je voor de lekkerste wijnen (op afspraak) terecht kunt in de wijnwinkel, kun je van april tot en met september ook elke zondag genieten van een wijnproeverij of een rondleiding door de wijngaarden. Duurzaamheid, innovatie en kwaliteit zijn de 3 pijlers waarop de druivenstokken in de wijngaard worden onderhouden. Het bedrijf maakt gebruik van veelal nieuwe technieken en middelen om de druivenstokken gezond te houden en te bemesten. 

De Wijnmakers

3.De Tappenmars 

De Tappenmars is een wijngaard en wijnmakerij in Den Ham, gelegen op de grens van het Vechtdal en Twente. Eigenaars zijn Rikus Poel en Tineke de Vries.  
De eerste wijnstokken werden in 2005 aangeplant en inmiddels is de wijngaard 3,2 hectare groot. De wijngaard grenst aan het natuurgebied het Eerder Achterbroek. De druiven staan op een ondergrond van zand, die overgaat naar zand op leem. Tot 2004 werd de grond gebruikt voor het houden van vleesvee. 
 
Op 22-8-2020 bezocht ons gilde deze wijngaard. Na het rondje door de velden en een bezoek aan de wijnmakerij werden we onthaald op een welvoorziene barbecue.  
In combinatie met een proeverij heeft De Tappenmars een aantal arrangementen, bijvoorbeeld klootschieten of picknicken in de wijngaard.  

Wijngaard De Tappenmakers

4.De Reestlandhoeve – Balkbrug 

Op de grens tussen Overijssel en Drenthe stroomt een kronkelig riviertje de Reest. Midden in dit prachtige landschap ligt Wijngoed en Zorghoeve De Reestlandhoeve. Hoewel het niet in Twente ligt, viel ons oog erop vanwege het artikel van Marco Krijnsen in Tubantia (26-08-2022) waarin wordt toegelicht dat druiven beter groeien als zij begeleid worden door  klassieke muziek.  

Marco beschrijft: ‘De Huismannen hingen zes muziekboxen op verspreid over de hele wijngaard.  Daaruit klinkt 24 uur per dag Mozart, Bach en Vivaldi. Nauwelijks hoorbaar voor de mens, maar invoelbaar voor de ranken. …’. 

Het familiebedrijf (John en Wilma en zoon Bas Huisman) heeft een natuurinclusieve wijngaard van 3,5 ha. De wijnen maken zij samen met Amund Pierik van Neerlands Wijnmakerij.  
Op de site wordt het systeem van ‘Wijnstokken leasecertificaten’ uitgelegd.  

Op 15 juli en 12 augustus 2023 is er groot feest: het klinkende Glazen Festival!  

Wijngoed en Zorghoeve De Reestlandhoeve

Liesbeth Kollewijn, Wijngilde Twente

Bronnen: