Ie könt de leefde preuven in ‘t glas

(Je kunt de liefde proeven in het glas)
Dit schreef Herman Finkers in het gastenboek over Wijngaard Hof van Twente. Wijngilde Twente heeft als fantastische locatie voor haar bijeenkomsten Wijngaard Hof van Twente in Bentelo. Bentelo valt onder de Gemeente Hof van Twente, welke op 1 januari 2001 is ontstaan door de fusie van de gemeenten Goor, Markelo, Diepenheim en Ambt en Stad Delden. De gemeente telt ruim 35.000 inwoners en omvat 215 vierkante kilometers. Wijngaard Hof van Twente is opgericht op 01-01-2000 door Roelof en Ilse Visscher.
Het bedrijf heeft inmiddels 6.5 ha aan druiven staan, goed voor 25.000 liter Twentewijnen en behoort tot één van grootste wijngaarden in Nederland.

Ze doen er toe
Wijngaard Hof van Twente biedt naast reguliere arbeidsplekken ook activering en dagbesteding aan mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. De wijngaard is gekwalificeerd zorgboerderij en biedt daarnaast een aantal re-integratieplekken voor mensen om werknemerservaringen op te doen of een plek te hebben waar ze ertoe doen. De professionele begeleiding ligt bij Ilse Visscher, orthopedagoog en twee activiteitenbegeleiders met opleiding en ervaring in de verstandelijk gehandicaptenzorg en de psychiatrie.

30 wijngaardeniers
Begin 2010 zijn Roelof en Ilse Visscher, op hun eigen erf, gestart met Neerlands Wijnmakerij. Inmiddels maken ruim 30 wijngaardeniers gebruik van de faciliteiten van Wijngaard Hof van Twente. Neerlands Wijnmakerij heeft sinds 2016 haar eigen Nederlandse wijnlijn: “A taste of Dutch Wine”. In deze wijnlijn, o.a. te koop op de luchthaven Schiphol, zijn druiven verwerkt van diverse wijnboeren uit het hele land.
De gekozen rassen en verhoudingen verschillen jaarlijks, afhankelijk van de oogst van elk ras.

Droom, durf, doe en deel
Met als motto: droom, durf, doe en deel hebben Roelof en Ilse de vleugels naar overzee uitgeslagen en de allereerste wijn van de wijngaard bij Alto Vista op Aruba werd in 2020 gebotteld. Het geheel werd door Roelof (op afstand) begeleid. Op zijn minst bijzonder. Wijngaard Hof van Twente verzorgt op afspraak interessante rondleidingen met wijnproeverijen. In de gezellige Sueterie (ons proeflokaal), de sfeervolle wijnkelder of op het wijnterras kunt u genieten van de wijnen in combinatie met lekkernijen. Afgelopen najaar werd, voor de ontvangst van grotere groepen, een fraaie serre (tuin-/wijnkamer) gerealiseerd. Wijngilde Twente mag zich verheugen in een uitgelezen stek voor haar proefavonden midden in het mooie Twentse land. Voor nadere informatie: www.twentewijn.nl

Hans Brand, Voorzitter Wijngilde Twente