Maranges

In deze bijdrage vraag ik jullie aandacht voor de zuidelijkste appellation van de Côte d’Or: Maranges. Dat doe ik onder andere via een persoonlijk verhaal over een wijnboer uit het aangrenzende dorp Santenay-le-Haut. Een wijnboer die wijngaarden heeft die onder de appellation Maranges vallen, maar ook (en vooral) onder de appellation Santenay. 

Wat feiten: 

Maranges verkreeg de communale AOC-status pas in 1989. Daarvoor mochten, en trouwens ook nu nog mogen, de wijnen uit Maranges verkocht worden onder de AOC Côte-de-Beaune-villages. 

Men produceert er rode en witte wijnen op in totaal 170 hectare. Rood zo’n 7000 hl en wit slechts 300 hl. De AOC strekt zich uit over drie dorpen: Cheilly-lès-Maranges, Dézize-lès-Maranges en Sampigny-lès-Maranges. Jancis Robinson noemt dit “relatief obscure dorpen”. Zie dit vooral niet als een negatieve connotatie, ze bedoelt te zeggen dat deze dorpen weinig bekend zijn. Samen omvatten ze zeven premiers crus.  

Maranges is een buitenbeentje binnen de Côte d’Or. Zoals gezegd is het de meest zuidelijke AOC van de Côte d’Or, maar valt volledig binnen het departement Saône-et-Loire. Dat is uitzonderlijk want alle andere gemeenten van de Côte d’Or vallen onder het (politieke) departement Côte d’Or. De bodems van Maranges sluiten evenwel prima aan bij die van de Côte d’Or-bourgognes. De wijnstokken van de aangrenzende Côte Chalonnaise groeien op duidelijk andere bodems. 

Een ander ‘fenomeen’ maakt Maranges ook enigszins bijzonder. De drie dorpen kozen alle drie eind 19de eeuw de toevoeging “lès-Maranges” aan hun naam. Normaliter heeft zo’n toevoeging betrekking op een nabijgelegen stad (bijvoorbeeld Chorey-lès-Beaune of Savigny-lès-Beaune). In dit geval echter heeft de toevoeging betrekking op de wijngaarden die de drie dorpen verbinden. De Maranges zijn dus de lokale wijngaarden. Een beetje zoals dorpen in de Côte d’Or ooit hun naam verbonden aan een beroemde, lokale, grand cru-wijngaard (bijvoorbeeld Gevrey-Chambertin, Aloxe-Corton of Chambolle-Musigny). 

De buren: Maranges en Santenay 

Enige jaren geleden huurden wij een gîte van mw Christine Delorme in Santenay. Santenay-le-Haut wel te verstaan. Een gehucht grenzend aan (o.a.) Dézize-les-Maranges. Haar wijngaarden vallen onder verschillende AOC’s, waaronder Santenay en Maranges. Na de dood van haar man Michel, besloot zij het wijnbedrijf voort te zetten. Ze werd daarbij geholpen door haar dochter. Een vrouw die zelfstandig een wijnbedrijf runt, was destijds bepaald geen vanzelfsprekendheid. Zo vertelde zij ons dat met name de ingehuurde plukkers grote moeite hadden om opdrachten van een vrouw aan te nemen. Andere tijden, gelukkig. Inmiddels runt een man, Frédéric Andriot, het bedrijf.  

Twee van de premier crus die dit Domein gedeeltelijk beheert, zijn Santenay Clos Rousseau en Santenay Grand Clos Rousseau (foto). Vrijwel aangrenzend aan deze twee premier crus van Santenay bevindt zich de Maranges premier cru Clos Roussot (foto). Deze laatste bevindt zich voor tweederde op het grondgebied van Cheilly en voor eenderde op dat van Sampigny. De bodem van deze drie premier crus is gelijksoortig: op een onderliggende laag van kalksteen uit het Jura-tijdperk bevat de bovenliggende laag veel blauwgekleurde klei/mergel vermengd met kalksteenpuin. 

Uiteraard is de naamsgelijkenis geen toeval. Hoewel de schrijfwijze afwijkend is, zijn de benamingen fonetisch gelijk. Het, apocriefe, verhaal hierbij is dat deze benamingen hun oorsprong vinden in het uiterlijk van een voormalige eigenaar (roussot = wortelkop)….. 

De wijnen van Maranges zijn te typeren als: “Fruités, corpulents et charpentés” (aldus de Guide Hachette 2023). Afhankelijk van het oogstjaar ouderen ze zo’n vijf tot tien jaar. Ze vormen met een (nog) relatief gunstige kwaliteit/prijsverhouding een koopwaardig alternatief in de doorgaans exorbitant geprijsde markt van Bourgognewijnen. 

Tot slot een quote van de bekende wijnschrijver en bourgognekenner Clive Coates (MW):  

Maranges is where the ‘Golden Slope’ comes to its end … but this is nevertheless still part of the heart of Burgundy.” 

Ger Dorlo, NWG Wijnmeester, Wijngilde Maastricht