Steiermark, paradijs voor de wijn- en wandelliefhebber

Dicht tegen de grens tussen Oostenrijk en Slovenië ligt Steiermark. Er zijn zelfs wegen, waarvan de linker berm Oostenrijk is en de rechter berm Slovenië. Onderweg naar Steiermark kom je vrijwel langs de Stift in Admont met de wereldberoemde bibliotheek.

1,8 km grens langs de weg

Grootste plaats in Steiermark is studentenstad Graz, centraal gelegen als een cultureel aperitief. Het Zeughaus (grote voorraad middeleeuwse wapens), Kasteel en slotpark Eggenberg en de oude binnenstad aan de Mur staan in de Michelin Gids met 3 en 2 sterren vermeld.

Het wijnlandschap in het zuiden is heuvelachtig en er zijn mooie afwissende wandelingen uitgezet. Maar ook fietsen is er erg populair. Met 4.633 ha wijnbouw ligt het qua grootte ergens tussen Rheingau en Franken in. Er zijn drie subgebieden, van west naar oost op de kaart, met hun specialiteiten:
– West Steiermark DAC (Schilcher rosé)
– Süd Steiermark DAC (Sauvignon Blanc, Muskateller
– Vulkanland DAC (Traminer)

Licht heuvelachtig

Een wandeltip
Vanuit St. Anna am Aigen loopt de Weinweg der Sinne van 14km. Veel afwisseling. Als wegwijzers fungeren lege flessen op een paal. Onderweg staan bij diverse wijnproducenten koelkastjes met wijn en glazen (ze noemen dat een Labestation of een Notfalltränke). Het geld doe je in een box. Wij hebben zoiets een enkele keer aan de Rijn gezien. Centraal in het dorp staat een moderne vinotheek om wijnen te proeven en te kopen. Terras met grandioos uitzicht.

Wegwijzer / flessenrek

Een wijntip
Sattlerhof in Gamlitz met Grosse STK Ried Pfarrweingarten en Kranachberg, Erste STK Ried Sarnauberg en Ried Kapellenweingarten. Met de kaart van het wijngoed is een mooie wandeling langs een paar Rieden te lopen.

Hartelijk welkom bij de wijnboeren

Leuk om te weten is dat een groot aantal wijnproducenten strak moderne bedrijven hebben laten bouwen. Er is zelfs een aparte brochure over moderne architectuur van wijnbedrijven tot musea en zwembaden.

Glazen en flessen voldoende

Meer weten over Steiermark in het Nederlands?
Meer weten over de wijn en wandelen?
Kaart met wijnhuizen (ook wandernadel)
Hier zijn ook digitale (GPX) routes te downloaden.

In Vogau aan de Mur vind je een grote bizar moderne Vinofaktur, waar wijnen geproefd en gekocht kunnen worden.

Wim Schepman, Wijngilde Nijmegen

Terug naar Tannine