Ik drink geen alcohol? En jij?

In deze bijzondere Corona tijden, is het goed om als wijnliefhebber en landelijk NWG-wijnmeester iets te bekennen: ik drink geen alcohol! Nee, ik drink wijn en kan me mateloos ergeren aan de verwijzing naar het al dan niet drinken van alcohol. Hoe vaak heb jij ergens een glas of fles alcohol besteld? Nou dan! En natuurlijk kan ik ook genieten van een biertje op zijn tijd, en ook de alcoholarme of -vrije variant. Vorig jaar heb ik meegedaan aan de “6 weken geen alcoholhoudende dranken” challenge. En dat valt best tegen voor een wijnliefhebber. Maar natuurlijk was het zinvol en gezond. Maar het wordt dit jaar nog niet herhaald…..

Ik heb nooit een probleem uit te leggen waarom wijn zo´n mooi & boeiend product is: om maar wat te noemen: het wordt (bijna altijd) door gepassioneerde mensen gemaakt, meestal in mooie omgevingen (vakantie!) gedronken, gaat zo fantastisch samen met smakelijk eten, en geeft je bijna altijd vaak een mooi verhaal: juist die ene wijn, dat mooie moment, die herinnering. Het verhaal van die ene wijnboer, de wijn die na jaren nog zo mooi smaakte, de vergelijking met die andere wijn, en soms ook de teleurstelling. Maar altijd is er dat verhaal.

Zo genoot ik onlangs van een fraaie Monthelie, premier cru Les Barbières van Coche-Bizouard uit 2006: ter plekke in Meursault op een vroege juli zondagochtend in 2008 geproefd op terugweg uit de Provence: een van de wijnen uit een serie van meer dan 20 verschillende wijnen wit & rood – omdat zij alle terroirs separaat bottelen. Zoonlief liet zich ontvallen tegen de wijnboer dat hij al die rosé wijnen uit de Provence toch ook maar niets had gevonden “eindelijk weer echte wijn” (…de mooie natuurlijk daargelaten…). Verbaasd beende de wijnboer weg, om even later terug te keren met een fles van zijn Bourgogne rosé…. Proeven! En natuurlijk kregen we een fles mee kado voor thuis!

Met deze passie heb ik nooit moeite om uit te leggen dat een wijnvoorraad van 1500 flessen niet zo veel is: 52 weekenden maal 3 flessen maal gemiddelde houdbaarheid van 10 jaar…. En daarbij tel ik niet de simpele wijnen mee (..ik heb een hekel aan het woord “wijntje”…dat zal je niet verbazen..). U begrijpt het al. Ik ben een wijnliefhebber. Ondanks (of dankzij) de alcohol. De vorig jaar geproefde alcoholvrije wijnen hebben mij nog niet kunnen bekoren….. Geniet ze!

Gies Stolze, Landelijk NWG wijnmeester

Terug naar Tannine