NWG Maastricht: Verslag Proeverij Witte Wijnen van de Wereld

Onze leden Hans en Reina van Nieuwkerk verrasten ons met een proeverij van witte wijnen van de Wereld. Technisch ondersteund door hun zoon Chris verzorgden zij een interessante proeverij met witte wijnen uit verschillende landen. Het weer zat weliswaar nog niet helemaal mee, maar toch kwamen de wijnen goed tot hun recht. We dronken een Sauvignon Blanc uit Nieuw Zeeland (Mount Vernon Sauvignon Blanc 2023 uit Marlborough van Lawson’s Dry Hills) die we ingeschonken kregen tegelijk met een Sancerre Blanc (eveneens 2023) van S&A Dezat. natuurlijk van dezelfde druif. Er ontspon zich een leuke discussie over ‘hoe het toch kan dat een en dezelfde druif zulke verschillende wijnen kan opleveren’. Via Chili (Valdivieso Chardonnay 2023) ‘vlogen’ we wederom naar Frankrijk en troffen we een Pouilly-Fuissé 2022 in ons glas. Weer dezelfde druif en weer (niet verrassend) heel verschillend. Op naar Spanje. Uit dat land proefden we een Rueda Verdejo 2023 van Cune. Door naar Italië en het volgende glas bleek een wijn van de niet al te bekende druif Pecorino (Umani Ronchi 2022 Pecorino Terre di Chieti). Vanuit Italië is het niet ver naar Hongarije. Uit dat land dronken we een wijn uit Tokaji van de druif Harslevii 2021 van Chateau Stephanus. En weer door! De 8e wijn heette Steen op Hout en dan weet je al dat je in Zuid Afrika bent beland. Deze Steen (Chenin Blanc) met houtrijping 2022 was van Mulderbosch. We eindigden in Frankrijk met een Meursault Charmes Premier Cru 2016 uit hun eigen kelder. Een waardige afsluiting van een mooie reis.