ProWein in Wenen? (T4)

Oh, Vienna! * 

Als 1 aprilgrap werd in de Duitstalige pers gelanceerd dat de befaamde wijnbeurs ProWein in de toekomst niet meer in Düsseldorf maar in Oostenrijk (Wenen, Salzburg of Linz) gehouden zou gaan worden. Uiteraard ludiek bedoeld, maar de argumentatie erbij was wat mij betreft wel degelijk steekhoudend.  

Screenshot

Wat speelt er? Jaarlijks zijn er vele internationale wijnbeurzen in Europa. Twee daarvan steken met kop en schouders boven de rest uit: Wine Paris (voorheen Vinexpo in Bordeaux) en ProWein in Düsseldorf. 

Parijs kwam de afgelopen jaren in beeld omdat de stad internationale allure en legio hotels en restaurants heeft. Ook de infrastructuur is uitstekend, of je er nu per auto, trein of vliegtuig naartoe gaat.  

In Düsseldorf is dat alles minder. De hotelcapaciteit is beperkt en de hotelprijzen zijn tijdens de beursdagen verveelvoudigd. Dat heet marktwerking. Ook logistiek zijn er voortdurend forse ‘uitdagingen’. 

Volgens de 1 aprilgrap zou de ÖBB (de Oostenrijkse spoorwegen) in samenwerking met ProWein de internationale bezoekers ’s nachts in alle rust en luxe (Erste Klasse, Erste Lage) naar de beurs in Wenen vervoeren via hun Nightjet Netz. De Oostenrijkse ‘zusterbeurs’ zou een locatie krijgen dicht bij een groot treinstation. In combinatie met meer beschikbare en betaalbare accommodatie zou dit een forse, positieve impuls kunnen geven aan ProWein. 

Helaas blijkt het dus om een 1 aprilgrap te gaan. Toch jammer eigenlijk. 

Overigens werd deze grap bedacht en richting pers ‘gelekt’ via Wine+Partners, een bekende dienstverlener voor de wijnbranche uit Wenen. Eigenaresse Dorli Muhr staat in de wijnwereld bekend als een creatieve vrouw. Dat blijkt wat mij betreft ook zeker uit deze grap. 

*Ultravox 1980. 

Met dank aan Dirk de Jonge (Gouda) voor de input. Zie ook Perswijn nr 1/2024, “De strijd om de bezoeker”, blz 34 en 35. 

Ger Dorlo (wijnmeester Wijngilde Maastricht)