Leden vragen (T3)

Vraag:
Ik zie af en toe witte kristallen aan de onderkant van de kurk zitten. Wat is dat precies en is het ongezond? 

Antwoord:
Die kristallen zijn wijnsteen. Het is niet schadelijk voor de gezondheid en bederft de wijn niet. En wijnsteen is neutraal van smaak. 

Foto: Roy Vrinten

Toelichting:
Naarmate wijn ouder wordt, kan opgelost wijnsteenzuur neerslaan met in de wijn aanwezige kalium en/of calcium. Omdat koelen dat proces versnelt, worden wijnen vaak tegen het einde van de rijping gekoeld om de vroege neerslag van wijnsteen te bevorderen, en kristalafzetting in de fles te voorkomen. Soms is dat niet voldoende en slaat wijnsteen toch neer in de fles; meestal tegen de kurk. 

Opmerkelijk: Wijnsteen is gevonden op aardewerk potscherven in Georgië. Die zijn gedateerd ergens tussen 6000 en 5000 v. Chr. Vandaar het vermoeden dat de wijnbouw al ruim 8.000 jaar oud is en komt uit Georgië. 

Heb je ook een vraag? Stuur even een mailtje naar redactie@nederlandswijngilde.nl. Bedenk dat slechte vragen niet bestaan; slechte antwoorden wel.