Marijkes eigen kijk op wijn (T2)

Februari en maart staan in onze aspergeprovincies Limburg en Noord-Brabant in het teken van de jaarlijkse verkiezing ‘welke wijn past het best bij asperges’. Nu doet zich het feit voor dat ik een enorme aspergeliefhebber ben en (je bent lid van het NWG of niet) ook van een mooi glas wijn houd. Nog maar te zwijgen over de combinatie! Alles bij elkaar opgeteld was de stap naar een eigen bescheiden onderzoek naar een mooie wijn-aspergecombinatie snel gezet.  

Voor ‘Marijkes eigen ´wijn-asperge-onderzoek’ koos ik twee relatief onbekende wijnen uit eigen kelder. Beide enige tijd geleden van een vakantie mee naar huis genomen, zonder dat ik toen al op het netvlies had dat ze nog eens onderwerp van een onderzoek zouden uitmaken.  

De eerste wijn komt uit de Savoie (F). Een Vin de Savoie 2022 Vieille Vigne van Domaine de l’Ydille (gekocht in Dijon voor € 10.00), afkomstig van een wijngaard gelegen in het gehucht Cruet, gelegen tussen Chambéry en Albertville met sinds 1973 een eigen appellation (8 hectare!). 100% Jacquère (dé druif uit de Savoie), afkomstig van wijnstokken met een gemiddelde leeftijd van een jaar of tachtig, dus met recht vieille vigne.  

Eerst maar eens proeven zonder de asperges. Zo gaat het bij de aspergewijnverkiezingen immers ook. De Jacquère is een neutrale, weinig aromatische druif. De wijnmaker adviseert om de wijn licht gekoeld te drinken (11-13 graden). En daar heeft hij absoluut gelijk in. Op de aanbevolen temperatuur ontdek ik mooie citrustonen, een bittertje, gele appel, wat bloemigs. De zuren zijn gemiddeld. Niet te lang bewaren! Groot pluspunt is het alcoholpercentage van maar 11,5%. Alles bij elkaar vermoed ik dat de wijn naast de asperges geen hoofdrol zal opeisen en wellicht het onderspit gaat delven tegen de hollandaisesaus waarmee ik deze keer de asperges ga begeleiden. Maar ‘the proof of the pudding is in the eating’. Dus het finale oordeel moet nog even op zich wachten. 

Voor de tweede wijn zijn we naar Thüringen (D) gereisd. Het is een Weissburgunder Trocken 2022 van wijndomein Thüringer Weingut Bad Sulza. Bad Sulza ligt in de buurt van Weimar. Niet meteen het meest voor de hand liggende wijngebied in Duitsland. Weimar is toch meer bekend om zijn geschiedenis op cultureel, muzikaal en politiek vlak. Maar ze blijken er dus ook wijn te maken (Anbaugebiet Saale-Unstrut). Weer een hiaat in mijn kennis gedicht. De Weissburgunder (Pinot Blanc) staat bekend als een uitstekende aspergebegeleider. De verwachtingen zijn dan ook hoog gespannen.  

De wijn blijkt iets aromatischer dan de Cruet, maar met naast de vertrouwde citrustonen ook gele appel en een klein bittertje. Hij heeft ook meer zuur en alcohol (13,0%). Maar eerlijk is eerlijk …er zijn voor die prijs (€ 11,00 in Weimar) echt betere Weissburgunders te koop. Hij blijft vlak met weinig concentratie. In Thüringen (voormalig DDR) lijken ze de omslag van kwantiteit naar kwaliteit nog niet helemaal gemaakt te hebben.  

Terug naar de ‘proof’ en de ‘pudding’. Ik dronk beide wijnen bij asperges met ham, hardgekookt ei en (voor de wijn-spijs het meest belangrijk) eigengemaakte hollandaisesaus! En wat bleek? De Cruet hield zich verrassend goed tegenover het sausgeweld. Vele malen beter dan de Bad Sulza. Daarvan restte alleen het zuur. Maar ook de Cruet gaat helaas niet de geschiedenis in als dé aspergewijn. 

Kortom, een ervaring en een leuk experiment rijker, een illusie armer. Maar de asperges smaakten super!