Marijkes eigen kijk op wijn

Kleine broer!

Beginnende wijnliefhebbers verwarren nog wel eens Pouilly-Fuissé (Zuidelijke Bourgogne en dus van 100% chardonnay) en Pouilly-Fumé (Centre Loire en dus 100% sauvignon blanc). De lezers van de Tannine schaar ik niet onder beginnelingen, onze lezers weten wel dat beide Pouilly’s niet meer dan het eerste deel van de dorpsnaam gemeen hebben.

Het belangrijkste dorp van de Fumé is Pouilly-sur-Loire en in deze bijdrage zoom ik daarop in en dan met name op het woordje ‘dus’. Want dat de Pouilly-Fumé van sauvignon blanc gemaakt wordt, is bepaald geen vanzelfsprekendheid. In de negentiende eeuw werd in de wijngaarden rondom Pouilly-sur-Loire volop chasselas geteeld. Een druivensoort die we kennen uit vele streken en onder vele namen, bij voorbeeld uit Zwitserland (onder de naam Fendant) en die we in Nederland kennen onder de naam ‘Vroege (of witte) van der Laan’, maar die tegenwoordig toch voornamelijk gekweekt wordt als tafeldruif. Kleine onooglijke, maar, o zo lekkere druifjes. Vooral die uit de buurt van Moissac!

Maar de chasselas was een lastig druifje met dunne schil, gevoelig voor schimmels en dan ook nog met weinig zuur. Langzaam maar zeker won de sauvignon blanc terrein, totdat nog maar een klein gebiedje weerstand bood aan de oprukkende grote broer. En ja, dat gebiedje ligt in Pouilly-sur-Loire: AOP Pouilly-sur-Loire, gemaakt van 100% chasselas. Slechts 31 ha is deze AOP groot (tegen 1200 ha Pouilly-Fumé). Er komen lichte, fruitige wijnen vandaan. Met minder fraaie zuren dan grote broer, maar perfect op een zonnige dag in de tuin of op het terras.

Ze hebben niet de rokerige aroma’s waaraan de Pouilly-Fumézijn naam dankt. Overigens – goed bewaard geheim – hebben ook niet alle Pouilly-Fumés zo’n aroma. Alleen als de druiven afkomstig zijn van wijnstokken die met hun wortels in een vuursteen bodem staan, maakt de wijn kans op een rokerig aroma en dan moet er ook nog een tekort aan stikstof in de bodem zijn. En nee, niet alle bodems in de AOC Pouilly-Fumé bevatten vuursteen. En ja, het wordt steeds moeilijker om aan een tekort aan stikstof te komen.

Enkele wijnboeren produceren zowel Pouilly-sur-Loire als Pouilly-Fumé. Mijn tip: koop ze eens allebei en dan van dezelfde wijnmaker, zodat je ze kunt vergelijken (en het verschil niet veroorzaakt wordt door de wijnmaker). Bij voorbeeld die van Nicolas Gaudry, gekocht bij La Tour de Pouilly-Fumé. Een alleraardigst maison de vin in Pouilly-sur-Loire met vriendelijk personeel en – niet te vergeten – een breed assortiment aan beide Pouilly’s.