Bulgaarse wijnen geproefd

Op 13 maart j.l. werd de proeverij bij Wijngilde Breda verzorgd door Rob Nout. Het thema van de proeverij was ‘Wijnen uit Bulgarije’. Rob heeft zich in de afgelopen jaren verdiept in de wijntraditie, de diversiteit van wijnregio’s en inheemse druivenrassen in Bulgarije.

Bulgarije kent een zeer lange wijntraditie die terug te voeren is naar de Thracische periode (4e eeuw voor Chr. – 1 eeuw na Chr.) Een gebied dat lag op het huidige grensgebied van Bulgarije, Griekenland en Turkije. De vondst van gouden drinkbekers uit de 4e, 3e eeuw voor Chr. in Panagyurishte (centraal Bulgarije) is het bewijs van met name de rituele gebruiken rondom wijn.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tijdens de communistische periode was de wijnproductie vooral gericht op kwantiteit en de aanplant van internationale druivenrassen. Veel Bulgaarse wijn is in die tijd als bulkwijn geëxporteerd.

Bulgarije heeft zich na de toetreding tot de Europese Unie in 2007 moeten aanpassen aan strengere regelgeving en heeft sindsdien haar kwaliteit sterk verbeterd door het rooien van wijngaarden, de herontdekking van inheemse druivenrassen, verbeterde wijntechnieken en minder bulkwijn. De totale wijnoppervlakte is momenteel 66.000 ha. en er zijn rond 275 actieve wijnhuizen.

De diversiteit aan inheemse druivenrassen kan Bulgarije aantrekkelijk maken voor de wijnliefhebber. Enkele druivenrassen die volgens Rob de moeite waard zijn, zijn de blauwe druivenrassen Broad-leaved Melnik, Melnik 55 (beiden te vinden in het zuidwesten), Rubin (kruising van Nebbiolo en Syrah), Ruen (kruising van Broad-leaved Melnik en Cabernet Sauvignon), Pamid, Mavrud, Bouquet en Gamza (Kadarka in Hongarije). Van de witte druivenrassen kunnen Dimyat, Gergana (kruising van Dimyat en Muscat Ottonel), Red Misket, Sadanksi Misket en Vrachanski Misket interessant zijn.

Tijdens de proeverij werden twee wijnen van Mavrud geproefd, namelijk de Bergulé van het wijnhuis Villa Melnik (een wijn zonder houtrijping) en één met 12 maanden rijping op eiken vaten van het wijnhuis Rumelia.

Het warme, naar mediterraan neigend, klimaat in het zuiden van Bulgarije biedt ook mogelijkheden voor kwalitatief goede wijnen van de internationale druivenrassen zoals Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Merlot, Syrah en Cabernet Franc, met de beste resultaten in de zuidoostelijke Sakarregio. Het wijnhuis Bratanov is hiervan een goed voorbeeld. Tijdens de proeverij werd de wijn ‘Quel Marriage’ 2017 geproefd, een combinatie van Syrah en Merlot.

Pinot Noir doet het verrassend goed in centraal Bulgarije gelegen wijngaarden, ten zuiden van het Balkangebergte. Het wijnhuis Edoardo Miroglio is hiervan een goed voorbeeld. Dit wijnhuis maakt van Pinot Noir zowel een mousserende, rode en witte wijn. Tijdens de proeverij werd de Pinot Noir Heritage 2019 geproefd.

In de koelere (met een meer continentaal klimaat) gelegen wijngaarden ten noorden van het Balkangebergte zijn er goede mogelijkheden voor internationale witte druivenrassen zoals Sauvignon Blanc, Chardonnay en Aligoté. In het warmere zuidwesten doet Viognier het goed. Het wijnhuis Villa Melnik bewijst dat. Op de proeverij werd de Bergulé 2021 (Chardonnay-Viognier) en Aplauz 2020 (Viognier sur Lie) geproefd.

Rob geeft ook nog even aandacht aan de herkomstbenamingen. Momenteel kent Bulgarije een indeling in twee beschermde gebieden met geografische aanduiding (BGA), namelijk Danube Plain en Thracian Valley. Er is een groep wijnproducenten dat zich inspant om deze verdeling nauwkeuriger te maken en meerdere gebieden met een beschermde oorsprongsbenaming (BOB) te definiëren. Op dit moment gebruikt Rob voor zijn presentaties een kaart met een verdeling in 5 regio’s (met een onderverdeling).

Rob Nout (Nout’s Wijnwereld)