Genoten van …

Genoten van …. Château Montus, Cuvée Prestige 2003, Madiran – Frankrijk Sud-Ouest

Het proeven van wijn kent voor mij twee extra dimensies: het gezelschap en de aanleiding. Onderstaand een voorbeeld hiervan.

In 2022 ben ik door mijn wijnvriend en studiecoördinator uit mijn farmacie-studententijd gevraagd om het stokje van hem over te nemen. Hiermee kwam de leiding van de jaarlijkse wijnproeverij voor (oud)besturen van Unitas Pharmaceuticorum (UP) op mijn bordje terecht. Nee zeggen was geen optie….

Deze wijnvriend heeft me trouwens zo’n 40 jaar geleden overgehaald lid te worden van het NWG. Ja inderdaad, ik heb het over Hans Hantelmann, nog steeds enthousiast lid van de afdeling Utrecht.

Dit jaar was het thema Sud-Ouest. Mijn bijdrage aan de serie waren drie flessen Montus Cuvee Prestige 2003 uit mijn eigen kelder. Montus, met eigenaar Alain Brumont als Madiran-pionier, is dé naam voor de klassieke Madiran. 100% Tannat, van oude stokken, geen klaring of filtering en nieuwe fusten. Tijdig gedecanteerd was het resultaat een robuuste, donkergekleurde, tanninerijke wijn met mooie zuren. In de neus wat rokerig, leer, laurier, koffie en donkerrood fruit. Voor een van de UP studenten was het een wijn uit haar geboortejaar. Deze wijn, die nog zeker een aantal jaren meekan, werd naar volle tevredenheid geproefd (en gedronken). Of deze wijn uit dit jaar nog verkrijgbaar is? Ik weet het niet… Wellicht vind je er nog een. Ik schat de marktwaarde in op circa 50 euro.

Tip van Gies Stolze (Wijngilde Utrecht en landelijk NWG-wijnmeester)

Genoten van …. Beaujolais Blanc 2022 van Domaine de la Rizoliere.

Wijn van de Chardonnay druif lijkt een beetje uit de gratie geraakt. In het geval van deze wijn zeker niet terecht. Dit is een Chardonnay zoals deze volgens mijn papillen hoort te zijn. Na een licht zoete aanzet volgt een heel mooi zacht bittertje dat lang blijft hangen. Een stevige maar toch ook heel fruitige wijn die bij eten past maar ook zo los in het zonnetje kan worden gedronken. Geen hout en daardoor goed jong te drinken.  

Ik kom vaak bij Didier en Marieke Canard van Domaine de la Rizoliere in Vauxrenard. En elke keer gaan er wel een paar doosjes mee naar huis. Waarom deze wijn? Soms heb ik trek in een ‘makkelijk’ glas Chardonnay. Een glas wijn dat ook in de smaak valt bij een ‘gemiddelde’ wijndrinker zoals mijn vrouw. Een witte beaujolais kom je zelden tegen in Nederland. Mede daarom is het een leuke wijn om cadeau te geven.

Kun je niet naar Frankrijk, geen zorgen, de wijn is ook rechtstreeks, in het Nederlands, te bestellen bij Marieke en Didier. De prijs is 9 euro per fles of 54 euro voor een doos van 6. Voor dit bedrag komt de familie Canard het (twee keer per jaar) bij je thuis afleveren. Trouwens Domaine La Rizoliere heeft ook prachtige rode Beaujolais, tegen een betaalbare prijs. Hun Morgon is mijn favoriet, maar ook de Fleurie en de Julienas bieden veel waar voor hun geld (58 euro per doos).

Tip van Tom Schaafsma (Wijngilde Gouda en landelijk secretaris)

Genoten van …. Harveys Bristol Cream

Enige tijd geleden, tijdens een heerlijk verblijf in Spanje, nam ik deel aan een rondleiding bij Harveys in Jerez. De rondleiding eindigde met een proeverij en daar proefde ik een geweldige Bristol Cream.

Een kleine toelichting op deze bijzondere sherry. Bristol Cream werd in 1882 gelanceerd, en is gemaakt van een delicate mix van de beste wijnen uit Jerez; delicate finos, oude amontillados, geurige olorosos en de speciale Pedro Ximenez zorgen voor een zijdezachte sherry. Bekend om zijn diepgouden kastanje en oranje tinten, de neus is vol, geurig, scherp en elegant. In de mond levert bristol cream een volle smaak ervaring met rijke maar zachte noten met een langdurige en fluweelachtige afdronk. Een complete, evenwichtige en verrassende wijn uit Jerez. Het is lekker als je hem gekoeld drinkt in een wijnglas, maar mijn favoriet is ‘on the rocks’ met een plakje sinaasappel (zie foto).

Deze Solera Sherry is zo anders dan de sherry die wij in Nederland kennen. Daarbij was het voor mij was een eye opener om op deze manier een sherry te drinken. Het is daarmee haast een cocktail geworden.

De prijs van deze parel is rond de € 12,-

Meenemen uit Spanje is natuurlijk het leukst, maar hij is ook in Nederland te koop bij drankenhandel Melgers in Haarlem en via diverse online shops.

Tip van Steven van der Linde (Wijngilde Amsterdam en landelijk voorzitter)