Weinig relevant

CHIP: Als wapen tegen diefstal en vervalsingen van wijn is een chip ontwikkeld, een NFC (Near Field Communication), chip, die op korte afstand afleesbaar is met telefoon of speciale chipreader. De chip bevindt zich in de sluiting van de fles (kurk of schroefdop). Middels blockchain technologie is de chip en de fles te volgen. Op het moment dat de fles geopend wordt, wordt dat geregistreerd. Tijdens de jaarlijkse veiling van VDP wijnen in Kloster Eberbach in 2022 is er voor het eerst gebruik van deze technologie gemaakt. Elke fles krijgt een unieke chip! Vervalsingen en gestolen flessen kunnen zo gemakkelijk worden getraceerd.


BUBBEL DROOG?
. brut nature (minder dan 3 g/l Restsuiker)
. extra brut (tot 6 g/l Restsuiker)
. brut (tot 12 g/l Restsuiker)
. extra trocken (12 tot 17 g/l Restsuiker)
. trocken (17 tot 32 g/l Restsuiker)
. halbtrocken (32 tot 50 g/l Restsuiker)
. mild (meer dan 50 g/l Restsuiker) 


WIJNEXPORT naar RUSLAND?
Ondanks de boycot is de export in 2022 van zowel stille wijnen als die van Bubbels behoorlijk toegenomen. Stille wijnen noteren een plus van ca. 40 miljoen Euro (+ 30%) en de bubbels een plus van ca. 4% (totaal ongeveer een kwart miljard). Dit komt naar voren bij het analyseren van exportcijfers van landen die doorlevering toestaan. Zo heeft Letland een belangrijke rol bij doorlevering van schuimwijn. Wodka voor jan Soldaat en de betere wijn voor de elite en de macht?


NOPA??
Er wordt in de wijnwereld steeds meer geanalyseerd. NOPA is slechts 1 voorbeeld daarvan. Deze afkorting geeft aan hoeveel N (ja u leest het goed STIKSTOF!) in de most ter beschikking is voor het gisten. Zonder goed N voorziening, verloopt de vergisting niet volgens plan met als gevolg dat er fouten in de wijn ontstaan zoals de geur van rotte eieren (H₂S). Door het afzweren van kunstmest en deze niet vervangen door dierlijke mest (kompost is relatief N arm) kan de hoeveelheid N in de most zo marginaal zijn, dat er gisting problemen optreden. Dat geldt voor ALLE gisten. Zowel voor die uit het veld als die van een fabrikant. Lange periodes van droogte kunnen dit probleem nog versterken omdat er dan nog minder aanvoer vanuit de bovenste aardlagen plaats vindt. In gebieden met een meer gemengde agrarische activiteiten zal het minder snel tot problemen leiden. Maar in veel gebieden met vrijwel uitsluitend wijnbouw is het een reëel gevaar. Dat brengt me meteen tot de volgende vraagstelling.


Past wijnbouw wel in circulaire landbouw?
Of moeten we weer terug naar de goede ouwe tijd met het gemengde bedrijf? Het komt natuurlijk wel heel biodivers over om een paar schapen in de wijnberg te laten lopen of met het paard het veld werk te doen. Maar als dierenarts kan ik u wel zeggen dat schapen tekorten oplopen bij uitsluitend beweiding in de wijnbergen. Nog afgezien van het gevaar voor Kopervergiftiging (chronisch en acuut) bij Bio bedrijven die Koper blijven inzetten. (Opm: niet elk schapenras is hier even gevoelig voor)