NWG Sneek februari 2023 – Nieuwe wijnen

Het thema van onze proefavond in februari was nieuwe wijnen. Een van onze leden had een prachtige selectie van bijzondere wijnen gemaakt. We hebben 5 witte en 4 rode wijnen geproefd.

Wijnhuizen die aan bod zijn gekomen
Threesome Cellars
Threesome Cellars produceert wijnen met een buitengewone balans en structuur met de mogelijkheid om jaren te rijpen. Threesome Cellars is handgemaakt van wijnstok tot fles en concentreert zich op de drie elementen van Terroir, Natuur en Mens. Deze elementen zijn een rijke uitdrukking van een “gevoel van plaats” samengevoegd tot Threesome.

Dit zijn kleine “beperkte” productiewijnen die een “oude wereld” benadering van de wijnbouw vertegenwoordigen. Handgemaakt door de legendarische wijnmaker Mark Jessup, die in het verleden onder andere Mondavi en Opus One heeft gekend, brengt een stijl van wijnen die “Single Vineyard en Terroir Driven” zijn. Deze wijnen zijn niet uw typische Californische stijl van fruit vooruit en grote tannines, maar eerder een verfijnde wijn met zowel een ongelooflijke balans van zuur, fruit en tannines.

Zweefteef
Jazeker, de naam Zweefteef is gelijk aan de Zuid-Afrikaanse benaming voor het beroep stewardess: Zweefteef. Deze Zuid-Afrikaanse wijnen zijn zeer toegankelijk en zijn hierdoor zeer geschikt om kennis te maken met wijnen uit Zuid-Afrika. De gekende druiven voor Zuid-Afrika mogen in deze niet ontbreken: Chenin Blanc (wit) en Pinotage (rood).

Pukina
Pukina (ook wel Puquina) is een uitgestorven taal die gesproken werd in het Andesgebied rond het Titicacameer, in de kustgebieden van het zuiden van Peru en het noorden van Chili, en in de zuidelijke hoogvlakten van Bolivia.

California Roots
In Californië is het glas steeds half vol. Misschien komt het door de altijd aanwezig zonneschijn? Wat het ook is… Met dit positivisme in het achterhoofd zijn de toegankelijke wijnen van California Roots gevinifieerd. Dit vertaalt zich in leuke, kleurrijke labels. Een droge Moscato, een vette Chardonnay, een fruitige Pinot Grigio, een fluwelige Cabernet Sauvignon of een veelzijdige red Blend?

Tentenublo
Rioja en Rioja, je hebt ze tegenwoordig in elke soort, stijl en prijsklasse. Tentenublo is een klein domein van Oliván Roberto, een uitzonderlijk getalenteerde jonge wijnmaker. De wijngaarden liggen op hoogte, waardoor de wijnen alvast een streepje finesse voor hebben op de rest. Oliván’s wijnstijl mag je als modern beschouwen, hier zeker geen doortimmerde houterige en bruine wijnen zoals er dertien in een dozijn zijn in Rioja. Puurheid, prachtige fruit- en terroirexpressie zijn signatuur aan zijn wijnstijl. Prachtige, frisse en verteerbare wijnen et veel karakter en stijl. Parker: I went to Viñaspre to visit some of Roberto Oliván’s vineyards to get a better understanding of his wines. He works a myriad of tiny plots with very old vines, some of which are almost dying and many plants are missing, so yields are tiny. Truly handcrafted terroir wines.

Ripper
Ripper is vernoemd vanuit het Australische “Slang” waarmee geweldig, fantastisch bedoelt wordt.

Juan Gil (Honoro Vera)
De prachtige bodega Juan Gil werd in 1916 opgericht, en is reeds generaties in handen van de Gil familie. In tegenstelling tot het gros van Jumilla liggen de wijngaarden op het plateau tussen de bergen. Hierdoor profiteert Juan Gil van een meer gematigd klimaat ten opzichte van de wineries die in het dal gelegen zijn. De metamorphose op dit domein is werkelijk spectalulair. Waar Juan Gil steeds één der toonaangevende wineries van de regio Jumilla was, markeert het zich vandaag nog meer dan ooit als topper van de regio. Dit is in hoofdzaak te danken aan de constante investeringen van eigenaar Miguel Gil. Zijn wijnen van de regio Jumilla, wat synoniem stond met massa en basic, scoren nu bij de allerbeste van Spanje. En wat mooi is, niet enkel de topcuvées, maar elke wijn met de Gil handtekening is een genot.

Alma Negra
Net als alle mysteries, is ook Alma Negra door dromen tot stand gekomen. De Alma Negra wijnen zijn niet jaarlijks dezelfde assemblages, komen niet steeds van dezelfde wijngaard en worden niet continu door dezelfde wijnmaker gevinifieerd. Net zoals het mysterie dat schuilgaat achter het masker (ook op het prachtige label) en het sensuele spel van ontdekken. Het mysterie van Almanegra zal pas duidelijk worden bij het laatste glas…Net zoals Tikal, wijnen met een hoog charisma.