Wijngaard Keulenhof in Oosterhout (Gld.)

‘Een wijngaard in het vlakke Gelderland’
bezocht door Harry Dekker (Wijngilde Breda) 

Als een van je kinderen besluit om in Valburg te gaan wonen, bedenk je niet dat daar een wijngaard op loopafstand ligt. Zelfs wijnkenners uit de regio wisten niet van het bestaan van deze wijngaard. Tijdens een open dag van Keulenhof (zo heet de wijngaard en het domein) ben ik dus maar eens gaan kijken. Het was er gezellig druk, vooral veel fietsers stopten bij het wijnvat aan de kleine asfaltweg. We werden ontvangen door de eigenaar en zijn vrouw en we kregen mooie wijnen te proeven. Naast de witte Mussenberg, een droge witte wijn met als basis de Sauvignac druif is ook de Parel van Elst te koop. Dit is een mousserende wijn, die wij schonken tijdens de kerstdagen. De Parel van Elst is de nieuwste wijn van de Keulenhof en sinds het voorjaar van 2022 op de markt. Het is een heerlijke mousserende witte parelwijn, die dus uitstekend smaakt bij bijzondere gelegenheden. De Parel van Elst 2021 is gemaakt van vooral de Muscaris druiven. Het alcoholpercentage is 12 procent.

 

Keulenhof is een familiebedrijf dat generaties lang is doorgegeven en een belangrijk deel van het leven van de eigenaren vormt. Door de jaren heen is de boerderij veranderd, maar er zijn nog steeds enkele traditionele methoden die ze gebruiken, gesymboliseerd door de “kurkentrekker” die ook voorkomt in het wapen uit 1792. Terroir verwijst naar de bodem en de relatie daarvan met de gewassen die erop worden geteeld. In het geval van Keulenhof is de bodem een mengsel van vruchtbare rivierklei en mineraalrijk Löss, dat in de ijstijd is gevormd. De bodem geeft extra smaken aan de wijn doordat de wortels van de wijnstokken dieper groeien op zoek naar water.  

Het veranderende klimaat met warmere zomers en meer extreme neerslag is een uitdaging bij de wijnproductie. Keulenhof gebruikt meeldauwresistente (PiWi) druivenrassen die beter bestand zijn tegen echte meeldauw en valse meeldauw. Ze richten zich ook op bladonderhoud om de druiven gezond te houden. Ze hebben drie specifieke druivenrassen: Sauvignac, een jonge hybride van Sauvignon Blanc en Riesling met verfijnde citrussmaken; Souvignier Gris, een sterke groeier met grote trossen en tropische smaken; en Muscaris, een wolf in schaapskleren met zijn delicate en bloemige boeket. 

Geproefd: de Rose uit Gelderland: Keulenhof Optimum Cabernet Cortis 

De Keulenhof Optimum Cabernet Cortis wordt beschreven als een Nederlandse rosé met aardbei, framboos en een zoetje in de smaak, evenals een laagje in de zuren. Deze rosé heeft de gouden medaille gewonnen bij de wijnkeuring van de Lage Landen. Deze rosé heeft het predikaat BGA. 

De beschermde geografische aanduiding (BGA) is onderdeel van een Europese verordening die streekproducten bescherming biedt tegen namaak. Er zijn drie categorieën van bescherming voor streekproducten: BOB, BGA en GTS. Er wordt een register bijgehouden van erkende streekproducten en voor elk beschermd product gelden regels, zoals een vast procedé en een afgebakend productiegebied. Het klimaat in Gelderland is geschikt voor wijnbouw en resulteert in frisse fruitige witte wijnen met groene en tropische tonen en rode wijnen met zwart fruit. Op het etiket van een BGA-wijn uit Gelderland kan de traditionele naam “Landwijn Gelderland” of de tekst “Beschermde Geografische Aanduiding Gelderland” vermeld worden. 

Bent u in de buurt, ga er eens langs. Proeven kan altijd en kijken in de wijngaard ook. Gezien de opbrengst niet oneindig is zijn sommige wijnjaren snel op. 

Wijngaard Keulenhof, Mussenbergstraat 5, 6661 NN Elst, info@keulenhof.nl