Marijkes eigen kijk op wijn

Supermarktwijnen! 

Veel – al dan niet zelfverklaarde – wijndeskundigen spreken met een zeker dédain over wijnen uit de supermarkt. Echt goede wijn vind je volgens hen niet in de supermarkt. Daarvoor moet je bij de speciaalzaak of bij de wijnboer zelf zijn. Zoals veel dingen in het leven is ook dit onderscheid minder zwart-wit dan het soms wordt gedebiteerd. ‘Generaliseren kun je afleren’ is een van mijn favoriete oneliners.  

Daarom is mijn pleidooi deze keer gericht op het durven waarderen van supermarktwijnen. Eens, er is veel bocht onder de zon, maar ook in de supermarkt vind je pareltjes met een uitstekende kwaliteit-prijs verhouding. Eens, je krijgt geen advies van een deskundige en je zult dus zelf je huiswerk moeten maken, goed de etiketten lezen en soms eerst onverrichter zake naar huis gaan om nog wat informatie op te zoeken. Daar staat dan weer tegenover dat je zonder enige gêne de supermarkt uit kunt wandelen zonder iets te kopen.  

Tijd voor een voorbeeld uit een Nederlandse supermarkt. Een paar weken geleden dronk ik een Tamboerskloof 2016 van Kleinood (Blaauwklippenpad, Stellenbosch) syrah. Een geweldige wijn, fijnzinnig met onmiskenbaar kenmerken van syrah uit de Noordelijke Rhône. Kan makkelijk de strijd aan met een Crozes Hermitages of een Saint Joseph. Nog vol rood fruit, peperig, maar ook al een beetje chocolade. Heerlijk bij gevogelte of licht (varkens)vlees. De 2018 is nu te koop voor €18,00 maar is regelmatig in de aanbieding (en dan met 25% korting). 

Tip: soms zetten gerenommeerde wijnhuizen of coöperaties hun wijnen af onder een andere naam, maar tegen zeer aantrekkelijke prijzen. Dan is het zaak de hele kleine lettertjes achter op het etiket te ontcijferen. Met een beetje puzzelen en googlen, kun je dan de verhulde herkomst wellicht ontdekken.