Genoten van ….

Een nieuwe rubriek in Tannine. Leden tippen leden over een mooie wijn, die zij recentelijk hebben geproefd.

Genoten van …. Vinho do Torrão Tinto Grande Escolha van Casa Ermelinda Freitas

Mijn Portugese zwager Luis bracht gisteren deze wijn mee. Ik zit nu twee maanden in Lissabon en we wonen op loopafstand van elkaar. Luis weet dat we tijdens de NWG wijnreis in oktober Quinta de Piloto in Palmela bezoeken, de buurman van Casa Ermelinda Freitas. Diens  Torrão Tinto Grande Escolha leek hem ook interessant. Hij brengt vaker wijnen mee om samen uit te proberen.  

We dronken deze wijn buiten op hun terras uitkijkend over de Taag. Wat een moment om te koesteren! De wijn is prachtig. Zoetig donker fruit, kruidig en beetje peperig. Complex, vol en soepel met wat bittere chocolade in de afdronk. Een blend van lokale en internationale druiven. Wijnhuis Oktober verkoopt wijnen van Casa Ermelinda Freitas. Ik zie de Grande Escolha er niet meer bij. Wel de ‘instap versie’ voor € 6,95. Ik zou die maar proberen. En anders toch een keertje naar Portugal voor de Grande Escolha. Saude!  

Tip van Joke Scholtens (Amsterdam). 

Genoten van …. Pinot Bianco Vial 2021 van Kellerei Kaltern uit Südtirol (Alto Adige) 

Deze wijn heb ik enkele weken geleden gedronken. Gewoon thuis en gewoon als aperitief. Deze wijn heeft namelijk geen eten nodig. Heerlijk soepele wijn, zuiver en krachtig, aroma’s van citrus, gele appel en peer. Dankzij de aanwezigheid van mooie zuren en een vleugje mineraliteit is de wijn spannend en zeker niet laf. Een euvel waaraan menig pinot blanc/ pinot bianco, weissburgunder kan lijden. Een beetje bevooroordeeld, was ik dan ook aangenaam verrast door de neus en smaak van deze pinot bianco, gemaakt van druiven van wijnstokken van 10 tot 30 jaar oud. Aanbevolen serveertemperatuur: een graad of twaalf. Volgens Kaltern kan hij nog een jaar of vier bewaard worden, maar ik zou zeggen…nu drinken. Nog steeds te koop bij o.a. Sligro en Tannico voor ongeveer € 15,00.  

PS: 2021 was in Oostenrijk een goed wijnjaar, zo te proeven in Südtirol ook!  Proost!

Tip van Marijke Kop (Maastricht) 

Genoten van …. Château Léoville Poyferré 1994 uit Saint Julien

Deze mooie fles gekregen als afsluiting van een opdracht. Maar wanneer ga je zo een wijn proeven?  Tot de avond dat wijnvriend Jan besloot een proeverij met topwijnen te houden. Iedereen bracht wat mee en omdat hier goede proevers aanwezig waren hebben we deze fles open gemaakt.  

Het is een Bordeaux wijnproducent, gevestigd in de Saint-Julien appellation van de Médoc regio in Frankrijk. Het château is een tweede growth (2e Grand Cru Classé) in de classificatie van 1855 en is bekend om zijn robuuste en volle wijnen gemaakt van Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc en Petit Verdot druiven. 

Château Léoville Poyferré 1994 heeft een marktprijs van € 130 en is nog beperkt beschikbaar. Het is een stevige, tanninerijke en licht droge wijn met een nog frisse smaak. De smaakprofielen van deze wijn omvatten tonen van eiken, tabak, cederhout, cassis, braambessen, zwarte bessen, leer en rook. De concentratie is mooi, met sigarenkistachtige tonen door de aanwezigheid van Cabernet. Kortom een proeffeest. 

Tip van Harry Dekker (Breda)

Genoten van …. Dama de Torre Bermeja 2018, IGP Extremadura, Spanje

Een volle wijn van Garnacha Tintorera van Bodega Coloma
De druif Garnacha Tintorera is niet dezelfde als Garnacha, maar wel identiek aan Alicante Bouchet. Een van de weinige druiven, die ook rood vruchtvlees hebben, vandaar de prachtige donkere rode kleur. Stokken van 50 jaar oud. 6 Maanden op barrique. Meer over wijnmaakster Amelia Coloma?

De wijn is helder, ondoorzichtig dieprood. Een gemiddeld sterke geur van cassis, bramen, volle kruidentuin en hout. In de mond een intensieve smaak van cassis, bramen, kruidigheid en behoorlijk tanninerijk. Lange afdronk van 13+ sec, met bitters.
Toch wel 14,5% alc., maar mooi verpakt in de intensieve smaak

Gewoon thuis genoten, een greep uit de eigen wijnkelder, en te koop bij Wijnkopers Alex Storms Mertens, Heythuysen voor € 9,95

Tip van Wim Schepman (Nijmegen)