Elektrisch naar de Pfalz

Al jaren reis ik met vrienden naar de zuidelijke Pfalz in het Pinksterweekend. Gewoon om van de wijnen uit dit prachtige gebied te genieten en verschillende leuke (wijn)marktjes te bezoeken in de omgeving. Corona zorgde voor een intermezzo en vorig jaar planden we het weekend in oktober.  

Maar in 2022 kan en mag alles weer en besloten we weer gedurende het Pinksterweekend te gaan. Onze vrienden hebben een hond die mee gaat en dus reizen we afzonderlijk. De afspraak is dat we elkaar op vrijdag middag om 16.00 uur ontmoeten op het terras van Koch in Hainfeld aan de Südlichen Weinstraße.  

Omdat ik inmiddels ook wijn uit deze streek importeer, wilde ik voor die tijd bij mijn relatie langs om een alternatief te proeven voor een wijn die minder goed verkoopt. We gingen dus iets eerder weg. Normaal gesproken is het zo’n 6 uur rijden, maar wij hadden een extra ‘uitdaging’; Ik ben elektrisch gaan rijden en dit zou mijn eerste (lange) rit naar het buitenland worden. Spookverhalen over defecte laadpalen en lange wachtrijen deden al tijden de ronde en hebben de vertrektijd behoorlijk beïnvloed.  

We reden om 06.00 uur weg met een volle accu. Goed voor een range van bijna 400 km. Na een laadbeurt in Nederland en bij Tankstelle Niederzissen arriveerden wij om 13 uur in Hainfeld. Geen probleem dus, dat elektrisch rijden. Weg laadpaal-stress! Nog even volladen en dan is naar de verschillende wijnhuizen rijden in het weekend ook geen enkel issue meer.  

Rustig wijnproeven en om 16 uur zaten we aan de Flammkuchen bij Koch en genoten van een heerlijke Pinot Meunier Rosé Sekt [Romig en lang aanhoudend met tonen van rode en zwarte bessen] met onze vrienden. Een heerlijke start van het weekend. We bespraken nog even de wensen voor het weekend. Welke huizen gaan we zeker bezoeken en wat komt er op het wensenlijstje. Tijdens het weekend hebben we onder andere deze wijnhuizen aangedaan: 

Weingut Argus (Gleisweiler) 

Gelegen tegenover ons hotel, was dit een makkelijke start. Ondanks het besef van traditie staan zij open voor nieuwe ontwikkelingen als die de kwaliteit ten goede komen. Het wijnassortiment omvat een selectie van typische witte en rode wijnen uit de Pfalz, maar ook “internationale” druivensoorten en veelbelovende nieuwe rode rassen. De proeverij bij Argus is altijd ‘intiem’ en Peter en zijn vrouw nemen je met veel verhalen door de wijnlijst mee.  

Weingut Ellermann-Spiegel (Kleinfischlingen) 

Hier arriveerden wij op de voormiddag van het huwelijksfeest van de dochter. De binnenplaats was versierd en alles was in gereedheid gebracht voor ontvangst van de vrienden van het bruidspaar. Dat wil niet zeggen dat je minder welkom bent! Een indrukwekkende lijst met wijnen waar je door iemand van de familie veel uitleg over krijgt. Moeilijk om niet de hele achterbak mee vol te stoppen.  

Weingut Scherr (Hainfeld) 

Het familiebedrijf, dat al sinds 1782 bestaat, is gevestigd in Hainfeld. De typische druivensoorten van de Pfalz, waaronder Riesling, Scheurebe, Sauvignon Blanc en alle Bourgogne-variëteiten worden verbouwd op een wijngaardoppervlakte van iets meer dan 20 ha. Karin en Andreas Scherr nemen je met plezier mee door het zeer uitgebreide wijn aanbod. En tref je ‘Opa’ Karl-Ludwich? Dan ben je spekkoper! Hij laat je niet meer gaan voor je alles geproefd hebt. 

Weingut Stefan Sohn (Frankweiler) 

Stefan en Manuelle Sohn telen bijna 20 verschillende druivensoorten. Door een voorzichtige verwerking van de druiven, een temperatuur gecontroleerde gisting en een doelgericht gebruik van de modernste keldertechnologie en wijnkennis kunnen wijnen van de hoogste kwaliteit, fruitigheid en verteerbaarheid worden verkregen. En daar is niks te veel mee gezegd. 

Weingut Anselmann (Edesheim) 

Dit is een heel mooi maar groot en commercieel wijnhuis. Een kiosk buiten waar je de wijnen staand aan de bar kunt proeven en kopen. Heb je gelukt, dan word je uitgenodigd naar de proefkamer te komen. Daar gaan alle registers open en krijg je een privé proeverij met alles erop en eraan. Wij hebben genoten van de Riesling proeverij, de Burgunder-proeverij (alles Weiß-, Grauer-, Spätburgunder en Pinot Noir). Doet u ook nog maar even enkele nieuwe druiven uit ‘den Versuchsanbau’, nieuwe rassen die nog niet officieel gebruikt mogen worden. De Sauvignac (kruising tussen Sauvignon × Riesling en een onbekende resistentiepartner) ging mee voor een blindproeverij tijdens een bestuursmeeting. De verrassing was groot. 

Birkweiler Weinfrühling  

Ondanks de hevige regenbuien dit weekeinde, was dit een erg leuk hoogtepunt. Het wijnfeest in Birkweiler aan de Südlichen Weinstraße. Heerlijke wijnen en spijzen in de wijngaarden rond de Birkweiler Kastanienbusch. Tijdens een wandeling op de 2 km lange rondwandeling pauzeer je bij een van de 5 stopplaatsen waar 8 wijnboeren uit Birkweiler en 5 restauranthouders uit de regio hun heerlijke wijnen en fijne gerechten in de open lucht aanbieden. Tussen de wijnranken. Heerlijk om zo van de wijn, de omgeving en het heerlijke eten te genieten. De wijngaard verbroedert en je schuift gewoon aan lange tafels aan, waar maar plek is. En anders schikken we gewoon wat in. 

De terugreis ging minstens zo voorspoedig als de heenreis. Verheugend op een glas goede Pfalz wijn bij thuiskomst. Wat een heerlijke reis weer.  

Steven van der Linde (Amsterdam)