Marijkes eigen kijk op wijn

Een mooie wijn ontstaat in de wijngaard. Immers alleen met gezonde en rijpe druiven kan de wijnmaker een mooi product maken. De theorie (helling, expositie, bodem, klimaat…) beheers ik aardig, maar echt leren doe ik in de praktijk. Daarom hielp ik eind september met plukken op Domein Pietershof. De wijngaarden liggen in de Voerstreek (net over de grens in België), de wijnmakerij daarentegen ligt in Margraten (Nederlands Limburg) en daarmee is dit een heus internationaal domein. Toch bijzonder! 

Dankzij het plukken leerde ik hoe een gezonde tros aanvoelt. Stevig! Hoe ‘rot’ eruit ziet en hoe die te verwijderen. En hoe belangrijk het is om de druiven die aangetast zijn door zonnebrand te verwijderen. De druiven met zonnebrand worden piepkleine krentjes en die leveren helaas geen mooie aroma’s op, maar een bittere smaak die je niet in je wijn wilt terug proeven. Pinot Blanc bleek makkelijker te plukken dan Pinot Gris, waarvan de trossen soms zo dicht tegen de ranken of stam aangroeien dat je met bijna chirurgische precisie op zoek moet naar de aanzet.  

Zoals iedere (zelfverklaarde) wijnkenner weet, is een helling belangrijk voor de warmte en de afwatering en Pietershof beschikt over zo’n prachtige helling, ooit ontstaan door een piepklein riviertje. Maar, eerlijk gezegd, een hele dag die helling op en af lopen, liet me deze positieve eigenschap stilletjes vervloeken. Gelukkig kregen we een geweldige lunch, zodat we er ook in de middag nog even tegen aan konden. Het gezellig keuvelen met de overburen (je plukt tegelijkertijd aan beide kant van de wijnstok) en het zien van de vele kratten met geplukte druiven maken dat zo’n dag snel voorbij vliegt. Alleen aan je lijf merk je dat het 17:00 uur is.  Praktijklessen zijn pittig!