Wijnvrouw van 2022: Tatjana Puklavec

Interview met Tatjana over wijn, Slovenië, Tilburg, Orange Wine, sushi en de sportschool.  

Wijnonderscheiding

De jury (drie van de vier vrouwen was zelf al eerder wijnvrouw van het jaar) draagt elk kwartaal een genomineerde voor en uit die vier wordt “de” wijnvrouw van het jaar gekozen. Tatjana was al zeer vereerd om in het eerste kwartaal genomineerd te worden en nog meer door uiteindelijk gekozen te worden. De jury koos haar om haar ambitieuze visie, professionaliteit en toegankelijkheid. 

Wijnliefhebber

Tatjana begint enthousiast te vertellen: “Ik vind dat wijn primair naar druiven moet smaken. Die smaken vind je meestal terug in jongere wijnen. Van de druivensoorten ben ik erg gecharmeerd van de Furmint. Het is een veelzijdige druivensoort met veel mogelijkheden. Van strak droog tot zoet. Van opvoeden op staal tot houtgebruik. Daarom ook is onze Sauvignon Blanc & Furmint mijn huiswijn (bij AH-xl). Gewoon fris en fruitig met veel smaak. Maar naar presentaties neem ik ook graag onze 1974 Furmint Trockenbeerenauslese mee. Het is echt verrassend hoe levendig die nog is.  Waar je mij ’s nachts echt niet voor wakker hoeft te maken is een hele zware stevige Chardonnay met veel boter en honing. Dat geldt ook voor een wijn, die hoog in de tannines zit. Laat mij dan maar doorslapen.”

Tatjana vervolgt “Slovenië is de wieg van de Orange Wine. In 2019 heeft mijn bedrijf de eerste Furmint Orange gemaakt. Deze moet echter nog langer rijpen. Eerlijk gezegd heb ik zelf liever een frisse fruitige Furmint.  Het grootste deel van de wijnaankopen door consumenten wordt in de supermarkt gedaan. Het is jammer dat zij vaak gaan voor een veilige keuze, voor de wijn die ze kennen, of voor een druif die bekend is. Zij zouden, mijns inziens, juist open moeten staan voor iets wat ze niet kennen.”

Wijn en spijs

Wie kookt er thuis? Tatjana staat graag de hele dag in de keuken en kookt zelf, het is haar grootste hobby. De kinderen smullen altijd van haar klassieke Kaiserschmarren. Verder maakt ze mooie gerechten met vis en vlees, zoals een Beef Wellington. Ze is liefhebber van mooie wijn/spijs combinaties. Een klassieker is natuurlijk oesters met Champagne. Zij is fan van mousserende wijnen. Maar ook Sushi met Furmint is een mooie combinatie. Ze vindt wel dat iedere wijn ook op zichzelf moet kunnen staan en niet per se moet vragen om er iets bij te eten. 

Als je van mooie wijnen en lekker eten houdt, moet je eigenlijk wel sport bedrijven. Ze wandelt en fietst daarom veel in de vrije natuur. Het is haar helaas nog niet gelukt om regelmatig en consequent naar de sportschool te gaan.

Wijnlanden

“Ik ben breed geïnteresseerd in de vele wijnlanden, diversiteit vind ik erg belangrijk. Niet één land heeft daarom mijn voorkeur. Wel vind ik Italië een plezierig land, waar ik graag kom. Om de sfeer, de mooie wijnen en de keuken. Ook kinderen zijn daar erg welkom. Op mijn verlanglijstje ‘landen om te bezoeken’ staan Chili en Argentinië bovenaan. Die komen aan de beurt als de kinderen wat groter zijn. Nu al vinden zij dat wij het thuis al veel te vaak over wijn hebben.  

Wijn en werk

Tatjana heeft economie gestudeerd en zou eigenlijk gaan werken in een bedrijf dat zich bezig houdt met productontwikkeling en haar rol zou dan zijn om die producten in de markt te zetten. Toen kwam de kans voorbij om het ouderlijk wijnbedrijf Puklavec Family Wines in Slovenië over te nemen. Een kans die zij niet kon laten liggen. Zij runt nu het familiebedrijf vanuit Tilburg. Haar man, een geboren en getogen Tilburger, werkt mee in het bedrijf en doet de productontwikkeling. In Slovenië maken ze 48 producten voor 21 landen, aangepast aan elke smaak van het land. Het wijnbedrijf is in 1930 als coöperatie opgericht, en opa Martin werd er manager. Tatjana heeft veel respect voor haar opa, die weigerde lid van de communistische partij te worden. Dat was in die tijd voor managers verplicht. Gevolg was dat hij de laatste jaren aan de bottlemachine moest staan, maar wel zijn rug recht hield. In 2009 werden de aandelen van de wijnmakerijen in Ormož en Ljutomer door Tatjanas vader Vladimir gekocht en nu runt zij zelf het familiebedrijf vanuit Tilburg.
Meer weten?   

Wat is een leven zonder wijn?

“Ik denk dat er vast veel mensen zijn, die zonder wijn kunnen leven. Voor mij geldt dat wijn verbindt. Wijn is een divers product dat vreugde biedt. Het is een fijn product om over te discussiëren met vrienden. Mijn vader zei altijd: Het leven is te kort voor slechte vrienden, slecht eten en slechte wijn.  Je moet het wel met mate genieten.”