Wijnproefwedstrijd om de André de Caluwe bokaal

Hier gaat het om!

 Sinds meer dan 10 jaar kent het NWG een “eigen” wijnproefwedstrijd, opgezet naar het model van de klassieke grondlegger “Prix St. Hubert” (bekend van het platform ‘Proefschrift’ van ons voormalig lid Jan van Lissum).  

Voor hen die al langer lid zijn, is André de Caluwe een bekende naam. Jarenlang was André landelijk wijnmeester, en was hij heel actief met de wijnmeesters en in zijn afdeling. Helaas is André veel te jong op 17 mei 2011 overleden.  

Hoe kun je een zo’n actief bestuurslid van het NWG beter eren dan een wijnproefwedstrijd naar hem te noemen? Daarom heeft de Algemene Ledenvergadering meteen na het nieuws van zijn overlijden besloten om de inmiddels derde editie van onze landelijke proefwedstrijd op 21 mei 2011 op te dragen aan én te vernoemen naar André de Caluwe.  

Uiterst serieus…….

En al jaren is deze proefwedstrijd een geslaagd, leerzaam en gezellig vineus evenement. Ook zonder ambities om te winnen is het gewoon erg leuk om mee te doen. Om in een duo of trio “blind” 10 wijnen te proeven, te determineren, en te besluiten (gokken?) welke wijn het is. Wat een enorme leuke discussies en “strijd” krijg je dan. En het gaat ook zeker niet om de winst – meedoen is zoveel belangrijker. Gelukkig siert bescheidenheid de proevers dan vaak. 

Een ingevuld wedstrijdformulier als voorbeeld

De opzet is dat er 10 vrijwel altijd karakteristieke mono-cepage (rode) wijnen geproefd worden, waarbij achtereenvolgens gevraagd wordt “waar” de wijn vandaan komt, welke druivensoort en de streek/appellatie. Bij de herkomst zijn er steeds 5 keuzes, en schuift de keuzelijst er 1 op: elke “streek” komt maar 1 keer voor. Bovendien zijn er punten te verdienen met jaar/geschatte prijsrange, etc. 

Er is plek voor zo’n 14 teams – en er is niet per se een kwalificatieronde in de afdeling vooraf nodig.  

Niet alleen voor de deelnemers, ook voor de organisatie is het hard werken: de representatieve wijnen uitzoeken, zo’n 400 glazen neerzetten, wijnen foutloos inschenken, formulieren maken, de ingevulde formulieren na afloop uitrekenen en de resultaten verwerken, opruimen…. Wat een klus! En dan de uitslag – altijd een spannend moment want wie gaat de wisselbeker winnen? Het ene jaar ben je de winnaar, en het andere jaar zit je er misschien ver naast. Maar wel heel leerzaam en leuk. En impliciet merk je ook nog hoe beïnvloedbaar je bent als proever…zeer! 

In de geest van André – een echte wijnliefhebber en wijnmeester met verstand van zaken – alle reden om mee te doen!   De volgende André de Caluwe Wijnproefwedstrijd vindt plaats tijden de NWG-Voorjaarsdag in Wageningen op zaterdag 13 mei 2023.

Gies Stolze, Landelijk NWG-Wijnmeester