Petja Klaarhamer, ceremoniemeester Lustrum

Liefde voor wijn

Nee, ik heb de liefde voor wijn niet van huis uit meegekregen. Mijn liefde voor lekker eten stond aan de basis. In restaurants ging het vaak ook over de wijnen bij dat lekkere eten. Mooie gesprekken met sommeliers. Via een collega van mijn echtgenote kwam ik in contact met Ben van Leeuwen van de Commanderij Rijk van Nijmegen en werd ik lid van het NWG.

NWG

Dat was in 1994, dus nu al weer 28 jaar geleden. In die jaren ben ik lang NWG-Wijnmeester geweest en geruime tijd voorzitter. Vanaf seizoen 2001/2002 heb ik jaarlijks in de zomer het proefboek (een gebonden combinatie van informatie over alle wijnthema’s van dat seizoen met de proefformulieren) gemaakt. Door mijn verhuizing naar het midden van het land ben ik nu gewoon lid van Wijngilde Utrecht geworden. De proeverijen worden daar meestal door de wijnmeester zelf georganiseerd, maar ik ga dat ook doen.

In het begin was “het landelijk” iets wat binnen de afdeling Nijmegen weinig speelde, maar dat is duidelijk veranderd. Van 2005 tot 2010 ben ik zelfs in het landelijk bestuur gekozen, waar ik de portefeuille “opleidingen” bekleedde. Er was toen al een eerste opleiding tot vinoloog georganiseerd. In de 2e serie heb ik zelf het diploma gehaald. 

Lustrum

Mijn topwijn op het Lustrum is de Bocale, een Montefalco Sagrantino 2016. Hoewel die al aardig op dronk is, zou ik hem toch nog even in de kelder laten liggen. In herinnering heb ik een mooie Sagrantino die, toen ik die proefde, 10 jaar oud was.

Een mooie tweede is de Bonfante Albarone 2015 van de Albarossa druif.

Favoriete wijngebied

In het verleden was ik sterk op Frankrijk als wijnland gericht. Nu neig ik meer en meer naar Italië met Piemonte en Toscane als absolute toppers.

Waar je mij niet wakker voor hoeft te maken

Ik proef graag veel verschillende wijnen uit verschillende wijngebieden. Maar voor Retsina hoef je mij nooit wakker te maken. Dornfelder heeft vaak iets chemisch, wat mij tegen staat. De Dornfelder van Knipser in de Pfalz is de enige uitzondering tot nu toe. Ook de meeste wijnen van de Regent druif kunnen mij niet erg bekoren. Ze missen vaak de finesse en rondeur. 

Handelen in wijn

Ik heb zelf nooit zo de behoefte om in wijn te gaan handelen. Voor mij is dat te veel rompslomp. Bovendien  kost het veel tijd om klanten te zoeken en vast te houden.

Favoriete wijn/spijs combinatie

Mijn ideale wijn/spijs combinatie bestaat uit wild met een Brunello. Het wild kan een hertenbiefstukje zijn, maar ook een stoofpotje. En de Brunello moet wat gerijpt zijn en daardoor aardse tonen hebben verkregen.

Momenteel is het nog net asperge tijd. Als je die klassiek serveert (met ei, ham en botersaus) is een mooie bijpassende wijn een frisse Soave. Liefst van 100% Garganega en sowieso zonder houtrijping.