Fred Nijhuis, ambassadeur van Piemonte

Interview met Fred Nijhuis – 27 mei 2022 naar aanleiding van de masterclass Savoie en Piemonte op het lustrum van het NWG. 

“Ik laat me nog steeds graag verrassen” 

Mijn kennis en ervaring deel ik bij voorkeur in de vorm van educatie. Als specialist Italiaanse wijn en één van de vijf ambassadeurs –  wereldwijd – van de Piemonte regio, wil ik de mensen graag kennis laten maken met wat er gemaakt wordt in deze regio. Het is namelijk een hele diverse wijnregio met veel verschillende soorten druiven en (dus) wijnen. Ik doe dit overigens zonder enige betrokkenheid in de handel, zodat ik vrij mijn mening kan geven.  

Ik sta in principe voor alles open, maar maak altijd mijn eigen selecties, primair gebaseerd op kwaliteit. Wat mij drijft, is het op zoek gaan naar het onbekende. Mijn specialiteit is net wat andere dingen doen dan men gewend is. Inmiddels heb ik 40 jaar ervaring en een breed netwerk, maar nog steeds leer ik nieuwe mensen kennen en hoe meer je ontdekt, des te meer je dat gaat waarderen. 
Mijn ontdekkingstocht begon ooit in Frankrijk, maar tijdens een vakantie in Italië ben ik eerst op zoek gegaan naar al die beroemde Toscaanse wijnen. Toen die geen geheimen meer voor me hadden, ben ik juist de (mij toen nog) onbekende regio’s, druiven, producenten en hun wijnen gaan ontdekken.  

De lustrumdag in Amersfoort 

Het was een leuke dag. De locatie was absoluut praktisch en de bovenzalen waren goed geschikt voor de masterclasses. Wat betreft de deelnemers vind ik het NWG een mooie club met leuke verschillen qua mensen. Er was veel enthousiasme en naast de ervaren leden was er ook  “jong bloed”.  Dat is de toekomst voor het NWG en ik ben bijvoorbeeld benieuw naar de ontwikkelingen in het noorden en uiterste zuiden van ons land. Iedereen stond open voor het onbekende en dat maakt het mooi om kennis te delen. Om die reden had ik ook bewust gekozen voor minder bekende wijnen, zoals de wijnen uit de Savoie waarvan men wel eens heeft gehoord, maar meestal zelden proeft.  

De gedachte achter de selectie van de wijnen  

Zoals gezegd heb ik voor de selectie van de wijnen bij de masterclass gekozen voor minder bekende wijnen uit mijn netwerk. De proefwijnen betrek ik veelal rechtstreeks van de producenten. Sommige van de proefwijnen zijn in Nederland wel te koop, maar bijvoorbeeld de wijnen van de Savoie bijna niet. Er zijn in ons land maar weinig mensen die met de Savoie werken terwijl deze wijnen toch een perfecte prijs-kwaliteit hebben. Savoie heeft beslist de kwaliteit, maar helaas nog niet de naam en dat is wat mij betreft een goede reden om deze streek in de masterclass te behandelen. De bekendere Italiaanse toppers zoals de Barbera’s en Barolo’s hebben we voor het diner bewaard.  

En wat was ‘mijn wijn’  van de masterclass? 

Ik ben gek op de minder bekende wijnen. Van de wijnen uit de Savoie vond ik de 100% Altesse interessant, maar ook de Roussanne, beiden een specialiteit van de Savoie. Omdat de Savoie in Nederland niet zo bekend is, zijn dit druivenrassen die ik graag presenteer. Uit Piemonte gold dat ook voor de Pinello, Albarossa en Ruchè di Castagnolo. Het zijn druivenrassen waar steeds meer mee gewerkt wordt i.v.m. de klimaatverandering en de gewijzigde voorkeuren van nieuwe generaties wijnliefhebbers. Ik vind het heel interessant om dat soort ontwikkeling op de voet te volgen en ze te delen met het NWG.