Indrukwekkende prestatie team NL op WK Wijnproeven 2021

Het Nederlandse team met Juliette Zandbergen, Kim van der Linde-Bruggink, Jesper Moonen, Jaap Baan en hun coach Maxime Zandbergen, heeft tijdens het Wereldkampioenschap Blindproeven in Frankrijk veel indruk gemaakt.

In het majestueuze Palais des Papes te Avignon bleken ze op het allerhoogste niveau mee te kunnen om uiteindelijk alleen hun meerdere te moeten erkennen in de top drie met Hongarije als nieuwe wereldkampioen, voormalig wereldkampioen België op de tweede plaats en Spanje als verrassende derde. 

Na een uiterst spannend eerste deel van de wedstrijd reikten ze tot de derde plaats waarna ze tijdens de volgende rondes tenslotte als vierde eindigden, de hoogste positie ooit door een Nederlands team behaald en indrukwekkend gezien het ijzersterke deelnemersveld met maar liefst 27 teams uit alle delen van de wereld. Ook het feit dat de vierde plaats werd opgeëist door verreweg het jongste team, dwong veel respect af.

Slechts enkele teams konden door Coronamaatregelen niet deelnemen aan de door het befaamde wijnmedia La Revue de Vin de France georganiseerde competitie, die bekend staat als de meest prestigieuze blindproefwedstrijd ter wereld.

Op het WK moesten de deelnemers van 12 wijnen de samenstelling, herkomst, oogstjaar en producent bepalen, voor elke connaisseur een serieuze uitdaging. Hoewel de competitie een uiterst serieuze aangelegenheid is, bleek ook dit jaar de sportiviteit minstens zo belangrijk te zijn. Wederzijds respect gebaseerd op een gedeelde passie voor wijn kenmerkte ook deze editie van het WK Blindproeven.

Dit jaar werd voor het eerst geproefd uit de ‘Definition’, de nieuwe serie lichtgewicht glazen van Spiegelau, waarvan alle deelnemers een doos mee naar huis mochten nemen.

Het team dat Nederland vertegenwoordigt wordt sinds 2018 geselecteerd tijdens het NK blindproeven, georganiseerd door Nijhuis Consultancy & Services, dat hiervoor de exclusieve rechten heeft. Het NK Blindproeven 2022, bekend onder naam CONCOURS LE VIN EN DIRECT vindt plaats op zondag 29 mei 2022.

De volledige uitslag staat hier.

Het WK Blindproeven vindt volgend jaar plaats in de Champagne streek, waar de teams te gast zijn bij Ayala Champagne.


Fred F.A. Nijhuis

Your Favorite Dutch Wine Writer

Ambassador for I Vini del Piemonte in the Netherlands