Rhône meridional

Oftewel; het zuidelijke Rhônegebied.

Ons concrete reisdoel, half september, was Nyons. Een kleine plaats op de grens van de Drôme Provençal en de Vaucluse. Wijn, (overige) cultuur en natuur gaan bij ons altijd hand in hand. In deze bijdrage zal ik me uiteraard concentreren op de wijn.  Nyons is een uitstekende uitvalsbasis voor het verkennen van de wijnregio Rhône méridional. Nyons en directe omgeving mag trouwens sinds 2020 zijn naam toevoegen aan de AOP Côtes du Rhône Villages (hierna CdRV). Daarmee is het de 22ste gemeente waar het INAO hiervoor toestemming heeft gegeven. Tussen deze CdRV zitten werkelijk pareltjes van wijnen met een uitstekende kwaliteit/prijs-verhouding. NB. Het is echt Nederlands om het te hebben over prijs/kwaliteit. Denk maar even na over wat de woordvolgorde zegt over de prioriteit

Als liefhebber van “vieilles vignes” grenache getypeerde wijnen, kom ik in het zuidelijke Rhônegebied uitgebreid aan mijn trekken. Niet alleen de bekende AOP’s als Châteauneuf du Pape, Gigondas en Vacqueyras bieden doorgaans veel waar voor hun geld. Ook voor minder bekende AOP’s als Lirac, Vinsobres en Cairanne geldt dit. En, zoals gezegd, geldt dit zeker ook voor een aantal CdRV-wijnen. Een van mijn favorieten op dit vlak betreft een wijn uit Saint-Pantaléon-les-Vignes. De Grande Réserve van het familiedomein Gigondan. Zie foto.

Aardig om te vermelden is dat de bodem hier deels bestaat uit een bruinachtig zand dat “safre” heet. Dit bodemtype komt meer voor in de Rhône méridional bijvoorbeeld in delen die onder de AOP Châteauneuf du Pape vallen. Deze bodemsoort zorgt voor elegante wijnen.

Wij huurden in Nyons een gîte van een wijnboer. Hij cultiveert 15 hectaren met hoofdzakelijk grenache en syrah. Alles bio geteeld. Hij levert al zijn druiven aan de lokale coöperatie. Daar is hij tevreden mee. Hij mist de middelen en de kennis om er zelf wijn van te maken. Oftewel: de coöperatie ‘ontzorgt’ hem. Toch zorgt de coöperatie ook voor problemen. Zo kan de wijnboer pas beginnen met oogsten als de coöperatie in staat is om zijn (bio) druiven te verwerken. Concreet betekent dit dat hij in de oogsttijd alleen om de andere dag zijn druiven kan aanleveren. Oogsten doet hij overigens machinaal met een eigen machine (foto).

Plukkers zijn moeilijk te krijgen.

Daarenboven streeft de coöperatie naar wijnen met een hoog alcoholgehalte (bijvoorbeeld de bio 2020 met 15,5% ?), onze wijnboer denkt daar anders over. Enfin, zomaar wat plussen en minnen over dit specifieke ondernemerschap.

Typisch voor Nyons met zijn microklimaat is overigens de Pontias. Dat is de lokale naam van een forse noord-westelijke wind die elke ochtend, tot circa 11:00 uur verkoeling brengt. Uitstekend voor mens en druif en gelukkig veel minder krachtig dan de bekende Mistral.

Vanzelfsprekend heb ik, als wijnmeester van de afdeling Maastricht, in dit prachtige wijngebied de nodige inkopen gedaan voor onze wijnproeverij van 14 oktober die in het teken stond van het zuidelijke Rhônegebied ?.

Ger Dorlo, NWG-wijnmeester Maastricht