Ahr / Rosé / G’spritztes

AHR
Dat zich daar een catastrofe met apocalyptische trekjes heeft afgespeeld is duidelijk. Niet alleen de wijnbouw, maar de hele regio zal nog jaren nodig hebben om de schade te herstellen. Zo is slechts 1 brug van de 18 over de Ahr onbeschadigd! Voor de wijnbouw spreken de volgende getallen duidelijke taal. Slechts 4 van de 50 full time wijnbouw bedrijven hebben géén schade! Van tussen de 10 en 20 bedrijven is alles vernietigd! De jaaromzet van deze bedrijven is zo’n 32 miljoen Euro. Niet alleen de voorraad, de tanks, vaten, persen, maar ook alle materieel zoals werktuigen die juist nu, in deze vochtige tijd hard nodig zijn om de schimmel de baas te blijven……. Met man en macht wordt geprobeerd om keldervoorraden op te ruimen en te reinigen. Om de wijnboeren te helpen kun je attributen uit hun ondergelopen/vernielde kelders kopen, van flessen wijn tot wijnvaten.
Kijk hiervoor op https://www.flutwein.de/

ROSĖ
Tendens bij rosé. Het is nog steeds een booming business. In tegenstelling tot de rode wijn consumptie lijkt de rek in de groei van het marktaandeel er nog niet uit. Wel is er een duidelijke neiging tot minder restsuiker (droger) en er worden minder ‘malo foutjes’  gemaakt. Dat laatste heeft tot gevolg dat er duidelijk minder “yoghurt” tonen voorkomen. Fruit en kleur spelen een belangrijke rol. De belangrijkste methodes van maken: Via de “Saignée” methode, dat wil zeggen dat het sap wat vrijkomt zonder te persen, maar feitelijk door beschadiging ten gevolge van druk tijdens “handling” van de druiven, wordt gebruikt voor rosé. Deze methode staat in feite in dienst van de rode wijn fabricage. Door het wegnemen van een deel vrijkomend sap stijgt immers het aandeel schillen en pitten en daarmee voor de rode wijn het tannine gehalte en de kleur. Dit sap wordt in feite verwerkt als witte wijn. De andere methode; is puur gericht op het product rosé. De press rosé; door zacht persen en kort schil contact  wordt ervoor gezorgd dat er een geringe opname van kleur (en tannines) is! Deze vorm van maken brengt wat steviger wijnen voort. Er komen dan ook steeds meer rosé ’s op de markt met een iets hoger tannine.

G’SPRITZTES
Een mooie dorstlesser? Iedereen heeft wel eens ”G’ spritztes” op een kaart in Oostenrijk of Duitsland zien staan. In feite betekent dat niet meer dan dat een sap verdund is met soda of mineraal water, al of niet met bubbels. Dat kan ook wijn betreffen. Nu schrijft de wet (van die landen) voor dat er dan minimaal 50% wijn in het glas moet zitten. Staat er echter op de kaart een “Sommergespritzten”, dan dient de verhouding water / wijn 3 op 1 te zijn volgens de “Weinbezeichnungsverordnung”

Dirk de Jong