Interview met Silvia

Het wonder van MinZeven
Bubbels uit het koude, winderige Flevoland? Gemaakt zoals champagne? Onmogelijk! Niet volgens Silvia Anthonj. Zij droomde ervan om zelf mousserende wijn te maken. In 2015 plantte ze de eerste druivenstokken in haar eigen wijngaard. Vijf jaar later ging de allereerste gelimiteerde editie van ‘Bruut en Bruizend’ in première. Precies op haar 50e verjaardag. Een sprankelende hommage aan de Zuiderzee en het Flevolands terroir.

Silvia Anthonj
Silvia Anthonj is gepokt en gemazeld in de wijnwereld. Tien jaar geleden werd ze vinoloog en docent Wijnmarketing aan de Hochschule Geisenheim. Onder het pseudoniem Cordula Eich schreef ze zeven wijngidsen voor Duitse supermarktwijnen. In haar jaren als wijntester vroeg zij zich vaak af hoe het kwam dat sommige wijnen zo slecht waren, en of wijn maken nu echt zo moeilijk was. Zo ontstond het idee om het zélf te gaan proberen. Ze startte met een kleine wijngaard op het terrein van de voormalige BD-boerderij van haar man in de buurt van Lelystad. Zo begon Wijndomein MinZeven.

Kraamkamer
Silvia legde de lat meteen hoog. Ze wilde een mousserende wijn maken. Volgens de traditionele methode van champagne. Van druiven uit één oogstjaar, kruisingen van klassieke rassen met een resistente partner. Vergist met gisten uit eigen wijngaard, ongefilterd en ongezwaveld. Geteeld op Flevolandse bodem die bestaat uit schelpen, zand en klei. Het moest een droge wijn worden zonder toevoeging van suiker (zero dosage) maar toch fruitig en niet zuur. Alles geproduceerd en gebotteld op eigen domein. En zo werd MinZeven de kraamkamer van Bruut en Bruizend, een sprankelende hommage aan de onstuimige geschiedenis van de Zuiderzee en de unieke smaak van Flevoland.

Levensdroom
Silvia koos voor drie druivenrassen: de Hibernal voor de strakke zuren en de frisheid van de wijn. De Souvignier Gris voor de kruidigheid en aroma’s van abrikoos en honing. En tenslotte de Sauvignac voor de meer complexe tonen. “In totaal heb ik 1600 druivenstokken geplant op een halve hectare. Dat kon ik net aan dacht ik. Maar het kostte veel meer tijd dan ik ooit had verwacht. Ik was er dag en nacht mee bezig en werd in alle fasen van wijn maken door de beste vakmensen gecoacht. Het werd mijn levensdroom om mijn eigen ambachtelijk gemaakte Flevobubbels op mijn 50e verjaardag te kunnen presenteren.”

Tranen
Met de lancering van de allereerste limited edition van Bruut en Bruizend in oktober 2020 kwam die droom uit. “Vooraf had ik de eerste fles laten proeven aan Volker Raumland en zijn vrouw”, zegt Silvia. “Volker is dé expert op het gebied van mousserende wijn in Duitsland. Ik was doodzenuwachtig. Zijn vrouw nam als eerste een slok. Haar reactie: ‘Tjee..wat is dit goed!’ Pas toen durfde ik ook te proeven. Het overtrof al mijn verwachtingen. Een super strakke smaak met diepte. Je proeft de zee, kruiden, limoen, groene appels en een vleugje algen. Ik was sprakeloos en barstte in tranen uit. Dat het zo goed gelukt is, vind ik nog steeds een wonder.”

Tekst: Joke van der Leij, Tekstjuweel, Zeist
Foto’s: Ilse Swank, Focus op wijn, Utrecht