Birthe van Meegeren,

het nieuwe gezicht van de Wijnacademie

Uitdagingen

Birthe is per 1 februari van dit jaar gestart als opleidingsmanager bij de Wijnacademie. Ze volgt Klazien Vermeer op, die het stokje na 10 jaar aan haar overdraagt. De meeste wijnliefhebbers kennen Birthe wel. Van Ahold, Gall & Gall, Perswijn, KLM en als Wijnvrouw van het jaar 2019. Of misschien wel vanuit Haarlem waar ze ooit haar eigen wijnwinkel had. Ik ben benieuwd naar haar grootste uitdagingen van dit moment.

“De Wijnacademie is aan vernieuwing toe. Door de jaren heen zijn meerdere wegen ingeslagen. Het paste in die tijd. Nu is het belangrijk om weer focus aan te brengen. Doen waar we goed in zijn. Het geven van wijnopleidingen op het hoogste niveau door deskundige docenten. Met veel aandacht voor inhoud en kwaliteit. Ook marketing staat hoog op ons lijstje. We willen breed uitdragen wat de Wijnacademie te bieden heeft. Zoals bijvoorbeeld zelf ontwikkeld lesmateriaal in de Nederlandse taal. Een sterk pluspunt waarmee we de drempel laag houden. Een essay in het Engels schrijven kan een struikelblok zijn. Velen realiseren zich dat niet als ze een wijnopleiding kiezen” aldus Birthe. “Onze website is inmiddels vernieuwd, we hebben een nieuwe huisstijl, het lesmateriaal wordt aangepast en we verhuizen binnenkort naar een andere locatie: het Klooster Cenakel van Kontakt der Kontinenten in Soesterberg. Goed bezig dus, maar we zijn er nog niet. Er staat een aantal marketingcampagnes op stapel. Zo willen we de Wijnacademie nog meer bekendheid geven.

Wijnvrouw van het jaar 2019

Waarom zo’n titel? Is het nodig om hiermee te laten zien dat vrouwen ook van wijn af weten? “Het feit dat er geen wijnman van het jaar is zegt al voldoende.” Birthe vult aan “de laatste tijd zie je steeds meer vrouwen in de wijnwereld.  Ze proeven goed, zijn consciëntieus en vaak verbindend. Drie waardevolle elementen die van goed pas komen bij een baan in de wijn. Het is aan de vrouwen zelf om een stap voorwaarts te zetten in de wijnwereld.  Hoe? Door zich beter te profileren, niet onnodig bescheiden te zijn en die onzekerheid te laten varen. De wijnvrouw van het jaar verkiezing laat succesvolle rolmodellen zien voor vrouwen die een carrière in de wijn ambiëren!”

KLM-proefteam

Birthe maakt sinds enkele jaren onderdeel uit van het KLM-proefteam. Een interessante klus. Ik ben nieuwsgierig. Waar moet je zoal op letten als je een wijn voor KLM selecteert? Birthe legt uit “Veel fruit met een hoog smaakgehalte. Niet te veel bitterheid maar rijpe tannines. Smaken worden anders ervaren in een vliegtuig. De luchtdruk maakt een wijn snel bitter en vlakker van smaak. Je moet daar zeker rekening mee houden.”

Heb je tips voor leden van het NWG?

Goede tips heeft Birthe zeker! Deze tips zetten me gelijk weer op scherp. Waarom doen we dit niet! Het is zo simpel en werkt zo effectief.  Aan de organisatie geeft ze mee: “stuur bij de uitnodiging voor een themaproeverij materiaal mee ter voorbereiding. Een artikel, case of een link naar een importeur. Stel 2-3 vragen hierover en geef aan dat dit aan de orde komt bij de proeverij. Zo moedig je proevers aan om zich goed voor te bereiden. De proeverij wordt er veel interessanter door”. Voor de leden: “besteed de nodige tijd aan de voorbereiding en aan de ‘nazorg’. Bekijk je proefnotities de volgende dag, selecteer 2-3 van jouw meest favoriete wijnen en voeg deze toe aan een short list. Op die manier beklijft de proefervaring beter. Als je dit niet doet en je laat de proefnotities voor wat ze zijn, dan ben je twee dagen later alles weer kwijt en dat zou jammer zijn…”

Dank je wel Birthe. Wij zijn enthousiast. Over de Wijnacademie, vrouwen in wijn en je goede tips!

Joke Scholtens, 15 juni 2021

Terug naar inhoudsopgave