DAC-herkomstbenaming in Oostenrijk

Inleiding
De gecontroleerde herkomstbenaming in Frankrijk is een bekend begrip en heet in dat land AOC: Appellation d’Origine Contrôlée (tegenwoordig AOP). Hierbij worden eisen gesteld aan herkomstgebied, toegestane druivenrassen, opbrengst per hectare, wijze van opbinden van de stokken enzv. Zo is een Bordeaux een heel andere wijn dan een Bourgogne of een Rhône.

DAC betekent: Districtus Austriae Controlatus. Deze Oostenrijkse herkomstbenaming is opgericht in 2002 en is analoog aan de AOC in Frankrijk.

De DAC’s
Op dit moment bestaan er al 16 DAC’s, en dit zijn:
1 Weinviertel DAC 2002
2 Mittelburgenland DAC 2005
3 Traisental DAC 2006
4 Kremstal DAC 2007
5 Neusiedlersee DAC 2008
6 Kamptal DAC 2008
7 Leithaberg DAC 2008
8 Eisenberg DAC 2008
9 Wiener Gemischter Satz DAC 2013
10 Rosalia DAC 2017
11 Vulkanland Steiermark DAC 2018
12 Südsteiermark DAC 2018
13 Weststeiermark DAC 2018
14 Carnuntum DAC 2019
15 Wachau DAC 2020
16 Ruster Ausbruch DAC 2020

Een AOC Bordeaux is dus een heel andere wijn dan een AOC Bourgogne, maar de vraag is of bijvoorbeeld een DAC Wachau zoveel verschilt van een DAC Kremstal.

Wachau
In Wachau, één van de beste kwaliteitsgebieden van Oostenrijk, is daarom lange tijd verzet geweest tegen deelname aan het DAC-systeem, ook omdat men hier een eigen indeling naar wijnstijl hanteert. Dat Wachau nu ook is toegetreden tot de DAC indeling maakt het systeem bijna compleet. Alleen Thermenregion en Wagram ontbreken nog. Naast de nieuwe herkomstbenaming Wachau DAC, blijft de stijlindeling gewoon bestaan. Deze drie stijlen worden aangeduid met de volgende namen. Steinfeder, genoemd naar een grassoort die in de wijngaarden groeit. De naam Federspiel is afkomstig uit het africhten van vogels voor de valkenjacht die hier vroeger veel werd beoefend. En Smaragd is de naam van de groene hagedis die nu nog steeds veelvuldig in de wijngaarden te zien is. De Steinfeder is een frisse, fruitige lichte wijn. De Smaragd wordt gemaakt van veel later geoogste druiven, zodat deze wijn voller is, meer alcohol en restzoet en iets minder zuren heeft en Federspiel tot slot zit hier qua smaaktype tussen in.

Onderlinge verschillen
Is er veel verschil tussen deze DAC’s? Tussen sommige DAC’s is weinig verschil, zoals tussen Kamptal en Wachau, die veel overeenkomsten hebben omdat ze vlak bij elkaar liggen en deels dezelfde rassen verbouwen n.l. Grüner Veltliner en Riesling. Maar er zijn ook heel andere gebieden zoals Mittelburgenland waar alleen Blaufränkisch in de DAC is opgenomen en de Ruster Ausbruch DAC die alleen zoete wijnen betreft, die de kenmerken van Trockenbeerenauslese hebben. En de DAC Neusiedlersee ligt in een gebied dat vlak bij een groot ondiep meer ligt, de Neusiedlersee. Hier kunnen soortgelijke omstandigheden optreden als in Sauternes, waardoor edele rotting kan ontstaan. Hierdoor is dit gebied ook zeer geschikt voor zoete wijnen.

Voor meer informatie over de DAC’s zie:
Wikipedia
Österreichwein

Jan Vegter, Wijngilde Utrecht

Terug naar de inhoudsopgave