Glas test

GLASTEST!  

Het was het bestuur al langere tijd een doorn in het oog dat er meerdere soorten glaswerk tijdens de proeverijen wordt gebruikt. In een poging om daar eenheid in te kunnen brengen werd er een test uitgevoerd door het dagelijks bestuur (John v D., John M. Tom S., Martin R. en Dirk de J.) met 3 typen glas  Het doel van deze exercitie is een gefundeerd advies te kunnen geven aan de leden!   

Er is bewust gekozen voor betaalbare glazen, die gewoon in de groothandel verkrijgbaar zijn.  De gebruikte glazen zijn bij de Sligro ingekocht (totaal 18 glazen voor nog geen € 40,–). Op het oog zijn de verschillen niet spectaculair van het (1) Bouquet glas, (2) Arcoroc Vina glas en het (3) Esprit du Vin glas. Zo zijn de openingen van het glas in alle gevallen vrijwel gelijk. De afwerking van de rand vertoont lichte verschillen qua uitvoering en dikte. De inhoud / volume verschillen licht.  

De test werd uitgevoerd met 6 wijnen: 3 x rood en 3 x wit van geheel verschillende stijlen.

Conclusie: Onverwacht grote verschillen met name qua neus, maar ook qua mondbeleving waarbij steeds glas 3 (Esprit duVin) vrijwel unaniem op de eerste plaats eindigde met Bouquet (wat nu veel gebruikt wordt) meestal als goede tweede. Waarom het Arcoroc  (glas 2) steeds zo slecht scoorde is ons een raadsel. Deze bevindingen zal naar de leden worden gecommuniceerd! De gebruikte glazen gaan in de kast van de Brug (rekening NWG–MH) als reserve glazen voor gastproevers.

Het voorstel wordt dus Esprit du Vin (het hoogste van de 3) met een score van 23 uit 30!!!

De test is later herhaald door ervaren proevers, die niet op de hoogte waren van het resultaat. Ook is het aantal te proeven wijnen (toen) uitgebreid. Ook hier weer het zelfde resultaat.                                                                     Saillant detail: bij ons bestaat de indruk dat bij veel horeca gelegenheden juist glas 2 wordt ingezet!

Materiaal en methode zie hier onder: