2020 Wijngilde Twente: Thema: “Wijnen uit Alto Adige”. Leiding: Cor Glas.

De hapjes werden verzorgd door Wijngaard Hof van Twente (Bentelo)

Trentino – Alto Adige is een grotendeels bergachtig gebied in Noord Italië. Slechts ongeveer een vijfde van het landoppervlak kan redelijk worden bewerkt. Dit land ligt vaak op de berghelling. De druiven groeien op steile terrassen, die voor de wijnboer vaak moeilijk te bereiken zijn. Wijnbouw in dit gebied is dus niet echt gemakkelijk; er is weinig bodem waarop druiven kunnen groeien en het onderhoud van de wijngaarden kost veel moeite.
Wat voor de wijnboer een nadeel is, is voor de wijnliefhebber een groot voordeel. Omdat de wijnbouw moeilijk is en er slechts beperkte hoeveelheden wijn geproduceerd kunnen worden, heeft het voor de wijnboeren geen zin om te streven naar grote volumes. De enige manier om als wijnboer een redelijk inkomen te krijgen, is door alle aandacht te geven aan kwaliteit. Meer dan de helft van de geproduceerde wijn heeft dan ook een DOC-classificatie.