NWG Maastricht: Verslag Proeverij Hongarije

Onze wijnmeester Ger Dorlo verzorgde deze proeverij van 9 Hongaarse wijnen. Uitgangspunten waren daarbij: geografische spreiding en zoveel mogelijk autochtone druivensoorten.

In de introductie van Hongarije als wijnland werd met name stilgestaan bij de rijke historie, de ‘donkere’ communistische periode en de recente geschiedenis waarbij buitenlandse investeringen (kennis en kapitaal) alsmede toetreding tot de EU belangrijke kwaliteitsimpulsen gaven.

Ook het Hongaarse classificatiesysteem en diverse data met betrekking tot wijnbouwgebieden, aanplant en klimaat kwamen in hoofdlijnen aan de orde.

Vervolgens werd er geproefd!

We proefden: 1 mousserende wijn, 3 droge witte wijnen, 4 rode wijnen en 1 zoete witte wijn

Geproefde wijnen:

Wijn 1. Wit. Mousserend. Doux. Méthode Transvasée. Druif: 100% Irsai Olivér (kruising uit 1930 van de druivensoorten Poszonnya x Csabagyòngye). Wijngebied: Eger. Wijnhuis Hungaria (Törley). Licht zoet, muskaattonen, lychee, perzik. Laag in alcohol (10,5%). Deed in de verte denken aan een Moscato d’Asti.

Wijn 2. Wit. Druif: 100% Ezerjó. Wijngebied Mór. Wijnhuis: Geszler. Jaargang 2021. Alcohol: 12,5%. Droge, frisse wijn. Fijne zuren. Stevig. Aroma’s van citrus, kruiden, wit steenfruit. Begeleider van niet te zware gerechten zoals vis, kip, vegetarisch maar dit alles zonder ‘zware’ sausen.

Wijn 3. Wit. Druif: 100% Furmint. Wijngebied Tokaj. Wijnhuis: Szepsy (Istvan jr). Jaargang 2020. Alcohol: 13%. Droog, geconcentreerd. Mineralig (vulkanische bodem). Aroma’s van groene appel, peer, citrus, kruiden. Begeleider van schaal- en schelpdieren, vis, sushi, vegetarisch.

Wijn 4. Wit. Druif: 100% Juhfark. Wijngebied: Somló. Wijnhuis: Tornai. Jaargang 2021. Alcohol: 13%. Rijp, stevig, zacht. Droog. Complex. Lindebloesem, hazelnoten, hooi. Begeleider van risotto, vis, kazen. Niet te koud drinken!

Wijn 5. Rood. Druif: 100% Kadarka. Wijngebied: Szekszárd. Wijnhuis: Heimann & Fiai. Jaargang 2021. Alcohol: 12%. Heel lichtrood. Aroma’s van kers, bosbes, framboos, iets kruidig. Doet denken aan een pinot noir. Zeer soepele tannines. Begeleider van lichte gerechten. Wit vlees, vegetarische gerechten, stevige vis (tonijn).

Wijn 6. Rood. Druif: 100% Cabernet Sauvignon. Wijngebied: Villány. Wijnhuis: Attila Gere. Jaargang 2017. Alcohol: 13%. Soepel, rond. Kleur: al iets gerijpt. Aroma’s: cassis, tabak, cacao. Dus naast het fruit ook tertiaire aroma’s. Duidelijke houtrijping. Tannines al enigszins afgebouwd. Begeleider van stoofpotten, wild, rood vlees.

Wijn 7. Rood. Druif: 100% Kékfrankos (blaufränkisch/lemberger). Wijngebied: Szekszárd. Wijnhuis: Tamás Düzsi. Jaargang 2017. Alcohol: 15%. Expressieve wijn. Rijp fruit. Aroma’s van pruim, zwarte kers, braam, chocolade. Geen houtrijping! Begeleider van wild, lamsvlees, eend, paddestoelen.

Wijn 8. Rood. Blend van: Kékfrankos (33%), Cabernet Franc (25%), Pinot Noir (17%), Merlot (13%), Cabernet Sauvignon (4%), Menoir (4%), Kadarka (4%). Wijngebied: Eger. Wijnhuis: St. Andrea (Áldás Egri Bikaver Superior). Jaargang 2021. Alcohol: 14,5%. Houtrijping; 12 maanden op groot eikenhout. Begeleider van stoofpotten, gans, varkens-, kalfs-, en lamsvlees.

Wijn 9. Wit. Zoet. Druif: 100% Furmint. Wijngebied: Tokaj. Wijnhuis: Château Megyer. Jaargang 2011. Alcohol: 12%. Mooie, frisse wijn. Uiteraard nobele rotting. Goede balans tussen restsuikers en aciditeit. Aroma’s van honing en gedroogde abrikoos. Complex. Lange houtrijping. Begeleider van blauw- of groenschimmelkazen, eenden- of ganzenlever (of de vegetarische variant daarvan), of als zelfstandig dessert.

Als ‘nakomertje’ werd een “Tokaj Matured Aszúmarc Pálinka” van Bestillo geschonken en gedronken.

Dit ter verhoging van het Hongaarse karakter van deze proefavond. Een bijzonder woord van dank aan onze leden die passende hapjes bij deze wijnen hadden verzorgd: hartelijk dank Thea en Reina!