Genoten van ….

De rubriek wordt deze keer verzorgd door Wijngilde Utrecht.

Genoten van …. ‘De Seyster Parel’  2022

Deze heerlijke bubbelwijn heb ik gedronken op 13 mei tijdens het tienjarige jubileumfeest van Wijngaard Hoog Beek & Royen te Zeist.  

De Seyster Parel is een verfrissende en levendige blend van Souvignier gris 2022 en Johanniter 2022, met een verhouding van 60% resp. 40%. Hij wordt op dezelfde manier gevinifieerd als de Duitse Perlwein. Koolzuur wordt aan de wijn toegevoegd voordat de fles wordt afgesloten.  

Waarom ik ervan genoten heb? Tsja…de Seyster Parel opent met hints van limoen, kweepeer en buxus, die een verfrissende en groene dimensie aan de wijn geven. Daarnaast zijn er aroma’s van steenfruit, zoals perzik of abrikoos, maar ook delicate hints van weidebloemen. Een subtiel vleugje silex, voegt een minerale toets toe aan de wijn. Kortom een interessant samenspel tussen fruitige, groenige en aardse elementen. Tot slot nog tonen van Granny Smith-appels, die een lichte zuurgraad en knapperige textuur aan de wijn geven en in de afdronk tonen van grapefruit.  

Het is een uitstekende keuze voor liefhebbers van lichte, sprankelende wijnen met een verfrissend karakter.  

Als je deze wijn wilt kopen, dan moet je snel zijn, want er is maar een beperkte oplage. Of je neemt de tijd om een kijkje te komen nemen op de wijngaard Hoog Beek & Royen, Driebergseweg 1 te Zeist. Hier kun je ook de andere twee droge witte wijnen proeven en kopen, die zeker ook de moeite waard zijn. 

Ilse Swank, bestuurslid Wijngilde Utrecht 

Genoten van … ELEGIA, Primitivo di Manduria DOC Riserva

Ik heb een bijzonder goede herinnering aan de ELEGIA, Primitivo di Manduria DOC Riserva, die ik heb gedronken op bezoek in de cantina van de Primitivo-wijnboeren, Lecce 1 juni 2023. Tijdens onze reis door Puglia (de g moet je inslikken, dus Pulia) hebben we hier deelgenomen aan een wijnproeverij met Duitsers en Belgen geleid door de Italiaanse Cathy. We kregen 4 wijnen te proeven met regionale kaas, knoflooksalami en amandelgebak:  

  • Aka primitivo , frisse rosé, uitstekend voor de hete komende zomer; 
  • ELEGIA, 12 maanden Frans barrique; 
  • LIRICA, een wijn met uitgesproken houttonen, 2400 liter Slavonisch eikenvaten;  
  • MASRIGALE, een zoete dessertwijn;  

We hadden tijdens onze reis al enkele Primitivo’ s geproefd en vonden ze wat bitter. We waren nu zeer verrast door de ELEGIA. Rond, elegant en van een aanzienlijke betere kwaliteit dan de supermarkt wijn. 

De ELEGIA, Primitivo di Manduria DOC Riserva heeft een alcoholische gisting ondergaan met temperatuur onder de 25 graden Celsius. Rijping van 12 maanden in Frans eikenhouten barriques. Met een alcoholpercentage van 15%. Intens robijnrood. Elegante neus, fruitig, bramen en bosbessen met vanilletonen. In de smaak droog met zachte tannine en een lange afdronk. Dit voor een prijs van 16€. Natuurlijk zijn wij met een aantal dozen wijn in de auto tevreden richting Nederland gereisd!  

In Nederland is deze wijn voor €26 verkrijgbaar bij Sommelierwijnen.nl. De wijnen van Produttori du Manduria zijn ook te koop bij  AFRICAN WINES & SOLO VINO C.V. in Den Haag, ALTOVINO WIJNHANDEL / VINO & VETRO  in Amsterdam, PUNTO ITALIA B.V in Uithoorn, VILLA FATTORIA B.V  in Weert en Hapert 

Kees Kraaij, voorzitter Wijngilde Utrecht