Stevens aperitief

‘Aperitief’ komt van het Latijnse “apéritivus”, dat – letterlijk vertaald – “geneigd tot openen” betekent. Toen ik de titel voor deze nieuwe rubriek opschreef, besloot ik het eerst nog even op te zoeken in een heel oud boekje uit de wijnhandel van mijn grootvader: “Vinetum. Het alfabetisch handboek voor wijn, gedistilleerd en andere dranken.” Het stamt uit 1964, maar is nog steeds erg handig, want veel zaken zijn onveranderd gebleven.

Helaas is er wel iets veranderd rondom de NWG Voorjaarsdag 2023. Deze werd namelijk vol enthousiasme georganiseerd door de afdeling Arnhem en beloofde een enorm leuke dag te worden. Een mooi programma en veel aandacht voor de wijn. Dat was het plan. Jammer genoeg bleef het aantal aanmeldingen achter bij de verwachtingen en moest besloten worden de dag te annuleren. Niet alleen erg jammer omdat er al veel werk was verricht, maar ook omdat het een van de weinige dagen is waarop wij elkaar kunnen ontmoeten.

Via de poll in deze Tannine proberen wij aan de hand van een aantal vragen meer inzicht te krijgen in de redenen achter de lage aanmelding. Ik wil u met klem vragen deze zo eerlijk mogelijk in te vullen. Dat is niet alleen fijn voor de afdeling Arnhem, maar ook voor alle andere afdelingen die in de toekomst deze dag gaan organiseren.

De lage aanmelding kan wat mij betreft niet komen omdat er geen interesse meer zou zijn in wijn proeven. Op dit moment merken we dat er veel animo bestaat om zich bij het Nederlands Wijngilde aan te sluiten. Dat is enorm leuk om te ervaren. Tijdens de Algemene Ledenvergadering op 12 april is de afdeling Sneek, onder luid (virtueel) applaus, officieel toe getreden. En daar blijft het niet bij, want ook in Den Haag starten de eerste proeverijen en er is interesse om in Epe (Gld) een afdeling te starten.

Tot slot: de nieuwe Tannine ligt voor u klaar. Met mooie verhalen en rubrieken. Wist u trouwens dat de redactie steeds op zoek is naar leuke en/of bijzondere bijdragen. Heeft u een mooie wijn gevonden of een bijzondere proeverij bezocht? Deel het met de andere leden en schrijf er een stukje over voor in de Tannine. Mail het naar de redactie. De link vindt u in de colofon.

Cheers!

Steven van der Linde
Landelijk bestuur | voorzitter