Wijngilde Twente: Thema: Wijnen uit Le Marche (Italië). Leiding: Thomas Zipper.

Aan de hand van een interessante powerpoint presentatie nam het gildelid Thomas Zipper ons mee op vakantie naar Le Marche in Italië. Echtgenote Graddy verwende ons met bijpassende hapjes.
Hij vertelde naast veel wetenswaardigheden het volgende:
“Le Marche heeft een interessante geschiedenis wat de wijnen betreft. In het noorden van de regio werd reeds rond 500 voor Christus intensief aan wijnbouw gedaan. Reeds enkele jaren na de inwerkingtreding van de Italiaanse DOC-wetgeving in 1963 werden de eerste DOC’s bekrachtigd. Enkele jaren later volgden er stelselmatig nieuwe kleine gebieden met afzonderlijke appellaties en werd aan sommige (riserva) categorieën een upgrade tot DOCG toegestaan. Vandaag de dag zijn er in de Marken vijf DOCG’s erkend en vijftien DOC’s. Le Marche kent diverse druivensoorten waaronder de Passerina en de Pecorino.
Tijdens onze reis door Le Marche hebben we voor deze proeverij twee wijnmakerijen bezocht:  Cantina Dei Colli Ripani in Ripatransone en Ciù Ciù in Offida.”