NWG Maastricht Verslag Proeverij Elzas

Onder de bezielende leiding van onze leden Danny Cornips en Roel Gordijn hebben we mogen genieten van een Tour d’Alsace. We kregen de wijnen steeds blind te proeven, hetgeen een leuke interactie tot stand bracht. De vergissingen waren talrijk, maar dat was ook niet zo verwonderlijk…Danny en Roel zijn speciaal voor ons naar de Elzas afgereisd en lieten ons kennismaken met onbekend Elzas. Na een eerste glas Crémant d’Alsace (blanc de blanc; 100% chardonnay) van Wolfberger uit Eguisheim en een interessante theoretische inleiding over o.a. ligging, klimaat en bodem, werd het spannend.

De eerste wijn was een Muscat van Bruno Sorg 2020, een mooie druivige (en dus typische) muscat. Met mooie zuren en citrus. In evenwicht…

De tweede wijn was een Pinot Blanc uit 2018 van Marc Tempé met veel geel en exotisch fruit. Mooie zuren en een licht aroma van dennenhars.

De derde wijn was een Riesling Nature van Muré (wijnmaker uit Rouffach), die aan het experimenteren is met natuurwijn. Hij heeft dan ook geen enkele interventie gepleegd bij het maken van deze wijn en – de naam zegt het al – de natuur zijn gang laten gaan. Dit resulteerde in een wijn met kenmerken van boter, rijpe appel, zoethout, gember en citroen(schil). Een geweldige vondst.

Wijn vier was een hele bijzondere…een houtgerijpte Sylvaner uit 2019 van Ecklé (Katzenthal). Dankzij de houtrijping een volle, complexe wijn met tonen van vanille, honing, brioche en koriander, naast natuurlijk de rijpe appel en witte bloesem. De verrassing van de avond en de favoriet van vele deelnemers!

We gingen flux door met de vijfde wijn. Een Klevener de Heiligenstein uit 2020 van Herr (Gertwiller) met aroma’s van citroen, limoen, appel en hooi, kamperfoelie en honing. Klevener mag maar uit vijf dorpen rond Heiligenstein komen, lijkt in de verte op Gewurztraminer, maar is subtieler en ingetogener dan zijn meer expressieve familielid.

Wijn zes (we proefden stug door) was een zeldzame blend van Riesling, Pinot Gris en Gewurztraminer uit 2016 van Marcel Deiss (Bergheim) met specifieke kenmerken van citrus, sinaasappel, rozen, zwarte peper, majoraan en munt. Een heel pallet aan smaken en geuren.

Met wijn 7 deed een Grand Cru zijn intrede met de Grand Cru Hengst 2016 van Haeffelin-Heyberger uit Eguisheim met prachtige tonen van gele perzik, gedroogde abrikoos, amandel, honing en vuursteen. En dat alles met een zweem van rook. Super!

Met de achtste wijn lieten we het wit even voor wat het was en stapten over naar rood met een deels houtgerijpe Pinot Noir uit 2019 van Jean-Paul Schmitt (Scherwiller), gemaakt van klonen van de Pinot Noir druiven uit de Bourgogne. We proefden de typische aroma’s van aardbeien, kers, bosbes aangevuld met viooltjes, rozen, kruidnagel en paddenstoel

De laatste wijn uit de serie was een zoete: de Cuvée Stein Gewurztraminer Vendange Tardive 2017 wederom van Ecklé. Zoet dankzij de late pluk met daardoor veel suikers. Een mooie afsluiter, met tonen van geconfijt fruit, mango ananas en natuurlijk honing.