Marijkes eigen kijk op wijn

Onbekende Spanjaard ontmoet Zuid-Limburg 

Als we het over Spaanse rode wijn hebben dan is dat 7 van de 10 keer over een Rioja, de 8e keer gaat over een Ribera del Duero (bij beide wijnen is trouwens tempranillo de belangrijkste druif), de 9e keer bespreken we met een beetje mazzel een Priorat (oude stokken granacha (grenache) en cariñena (carignan)) en de 10e keer misschien, heel misschien een Bierzo. Een wat?

Een Bierzo! Een wijn uit de grensstreek Galicië (Noord-west Spanje) en de Spaanse Hoogvlakte (vooral bekend van Don Quichotte), gemaakt van de menciadruif. Een ten onrechte onbekende wijn. Een tijdje geleden dronken we een pareltje van een Bierzo, van het domein Valtuille, gemaakt van druiven die hebben mogen groeien aan oude stokken, cepas centenarias…als ik moet schatten zo’n 100 jaar. Ze was van 2002, dus al aardig op leeftijd, maar nog zo krachtig met mooie zachte tannines, kruidig en verfijnde specerijen en diep rijp fruit. We hebben hem perfect gecombineerd met een oeroud Limburgs recept: Zoervleesj. Een perfect huwelijk tussen twee localo’s. Nieuwsgierig naar het recept van zoervleesj?
Klik hier.