Impressie van het Lustrum

Jubileumfeest: Nederlands Wijngilde 40 jaar

Ronald van den Heuvel (L)

Het 40-jarig jubileumfeest van het Nederlands Wijngilde is bijzonder in de smaak gevallen. Het was een prachtige zonnige dag in april. Met proeverijen, huldiging ereleden, lunch en diner. En dit alles onder het genot van mooie wijnen. Genieten van en kennis vergaren over wijn: Het Nederlands Wijngilde.

De oprichting van de vereniging vond plaats in 1981. In Utrecht en Breda ontstonden de eerste afdelingen, waar leden hun enthousiasme en kennis over wijn gingen delen. Inmiddels zijn er negen afdelingen verdeeld over het land, met Maastricht als jongste telg.

Het jubileum was voorzien voor november 2021. Maar de leden van het Wijngilde moesten hun geduld bewaren tot 23 april 2022. De reden (Covid) is bekend. Gelukkig maakte die dag het wachten meer dan waard. De zon straalde aan een heldere hemel. Van verre kwamen de wijnliefhebbers  in Amersfoort bijeen in een prachtig historisch pand ‘De Observant’.

Uitdaging voor de nieuwe voorzitter

Steven van der Linde

Twaalf jaar lang heeft Ronald van den Heuvel met veel positivisme en daadkracht de voorzittershamer gehanteerd. Nu zal hij het stokje over gaan dragen aan de beoogd nieuwe landelijke voorzitter Steven van der Linde. Aan Steven de taak om een mooi vervolg te geven aan wat Ronald samen met het bestuur heeft neergezet.





Huldiging ereleden

Tijdens een kort officieel moment werd Gerard van Loon als penningmeester bedankt voor zijn verdiensten binnen het landelijk bestuur. Daarna werden Petja Klaarhamer en Henk Wijnen, vanwege hun jarenlange toewijding aan de vereniging, gehuldigd als erelid. Tot zijn verrassing werd later bij zijn afscheid als voorzitter van het landelijk bestuur ook Ronald van den Heuvel tot erelid benoemd. Terecht werden ze alle drie in het zonnetje gezet.

Foto’s van het officieel moment

Petja Klaarhamer
Henk Wijnen

Masterclass wijnen uit de Savoie en Italië

Centraal in de middag stonden twee proeverijen, die werden ingeleid door Fred Nijhuis (wijnjournalist) en Gies Stolze (landelijke wijnmeester NWG). De deelnemers werden in twee groepen verdeeld. Fred en Gies wisselden na een korte pauze van groep, zodat iedereen beide proeverijen heeft kunnen bijwonen. Met humor, interesse en nieuwsgierigheid werd er geproefd, geluisterd en werden de wijnen geanalyseerd.

Tijdens de twee masterclasses werden twaalf mooie wijnen geproefd. Te beginnen met de Savoie. Een voor veel deelnemers (qua wijn) nog onbekend gebied, natuurlijk op de bekende Apremont na. De Roussanne (daar bekend onder de naam Bergeron) brengt er fraaie aromatische wijnen voort, verfijnd met mooie zuren. De Mondeuse – rood – iets gekoeld geschonken – blijkt een zeer fruitige wijn (aardbeien, framboos). Een geweldige kennis-
making met onbekend Savoie.

Daarna was Italië aan de beurt. De Falanghina uit Campanië werd door velen gewaardeerd vanwege de balans (bloemig, citrus, appel en verfrissende zuren) – een verrassing.



De tweede masterclass bevatte een serie met louter Italiaans rood. Ook deze werd zeer gewaardeerd. Bijvoorbeeld de mooie Ruché di Castagnole uit Monferrato, verfijnd en in balans. Elegant, maar met complexe aroma’s. Bij de Montefalco Sagrantino met mooie stoere bitters was er natuurlijk discussie: is hij nu op dronk, of is hij over 5 jaar mooier?

Klik op onderstaande presentatie voor meer info
Masterclass Savoie
Masterclass Italië deel 1
Masterclass Italië deel 2

Stadswandeling door historisch Amersfoort

Om 16:00 uur konden de benen worden gestrekt. Twee stadsgidsen lieten de oude poorten en rijksmonumenten zien en vertelden vol passie over deze vestingstad.

Walking dinner met bijpassende wijnen

Met een walking dinner en bijpassende sublieme wijnen werd de dag in stijl afgesloten. Fred Nijhuis had ook voor het aperitief en het diner een indrukwekkende serie wijnen verzorgd. Voor wit was een hoofdrol weggelegd voor de Savoie met Roussette (Chasselas), Aprémont, voor rood was de hoofdrol voor de Sangiovese, maar ook de Nebbiolo & Cabernet Franc ontbraken niet. Te veel om op te noemen: zo was er de voortreffelijke Giusto di Notri van Tua Rita uit de wijngaarden ten zuiden van Toscane, Fruitig met een vleugje kruidigheid en hout. Een veelzijdige en compacte wijn. En wijnen uit Chianti, van bijv. Castello La Leccia en Querceto di Castellina.

Wijnen met een verhaal

We proefden zoveel bijzondere kwaliteitswijnen, met elk een eigen verhaal! Immers de ligging van de wijngaarden, het terroir, de wijnhuizen, de wijngaardeniers en de wijnmakers…. het is steeds weer uniek. En als de druif wijn is geworden, komt het moment waarop je mag gaan proeven. En ook dat is weer een verhaal op zich.

We kijken terug op een geweldige jubileumdag en laten we toosten op nog vele bijzondere bijeenkomsten, op het leven en samenzijn!

Ilse Swank (Utrecht), tekst en foto’s